Boek
Engels

Invisible

Paul Auster (auteur)
Een bekende schrijver ontvangt van een vroegere studievriend een schokkende autobiografische roman.
Titel
Invisible
Auteur
Paul Auster
Taal
Engels
Uitgever
London: Faber and Faber, 2010
308 p.
ISBN
9780571249527 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

Walker, student in New York, ontmoet op een feest de Fransman Born, die hem even later veel geld aanbiedt voor het opzetten van een literair blad. Bij een wandeling worden ze bedreigd door een jonge straatrover, die Born vervolgens op onnodig brute wijze om het leven brengt. Zoals bekend van Auster (dit is zijn dertiende roman) wordt het verhaal op een ingewikkelde en vervreemdende manier opgebouwd; het eerste deel, geschreven in de ikvorm, blijkt later een memoire van Walker te zijn die inmiddels stervende is. Het tweede deel, over Walkers verlies (lang geleden) van een broertje en liefde voor zijn zuster, is in de tweede persoon geschreven om de schrijver 'onzichtbaar' te maken. Het derde deel, geschreven door een vriend, beschrijft hoe Walker veel later in Parijs op een achterbakse manier probeert zich op Born te wreken. In deel vier heeft Born zich teruggetrokken op een tropisch eiland waar hij nog steeds mensen manipuleert. Hoofdthema is de schuld die men wel of niet voelt na een…Lees verder

Over Paul Auster

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Paul Benjamin Auster (Newark (New Jersey), 3 februari 1947) is een Amerikaans auteur. Hij is getrouwd met schrijfster Siri Hustvedt. Auster staat bekend als een postmodern auteur.

Literaire loopbaan

Na het behalen van een diploma aan de Columbia University in 1970 verhuisde Auster naar Frankrijk. Sinds zijn terugkeer in Amerika in 1974 heeft hij zijn eigen gedichten, essays, romans en vertalingen van Franse schrijvers zoals Stéphane Mallarmé en Joseph Joubert gepubliceerd.

Zijn eerste roman was een detectiveroman genaamd Squeeze Play en werd geschreven onder het pseudoniem Paul Benjamin (Benjamin is zijn tweede naam).

Auster bereikte bekendheid met een reeks van drie experimentele detectiveverhalen (City of Glass (1985), Ghosts (1986) en The Locked Room (1986)) die collectief als The New York Trilogy werd gepubliceerd (1987). Deze boeken zijn geen conventionele detectivev…Lees verder op Wikipedia