Boek
Nederlands

De hazenklager : gedichten

Paul Demets (auteur)

De hazenklager : gedichten

Ruim 50 plattelandsgedichten waarin de auteur waarschuwt tegen de teloorgang van het boerenleven en het leven in en met de natuur.
Titel
De hazenklager : gedichten
Auteur
Paul Demets
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2020
81 p.
Aantekening
Bevat cycli : Liminaliteit ; Enculturatie ; Adaptatie ; Zoönose ; Diffusie ; Mutatie
ISBN
9789403182308 (paperback)

Besprekingen

Bundel van een Vlaamse dichter (1966) die de Herman de Coninckprijs 2012 en de Jan Campertprijs 2019 ontving. Met deze bundel sluit hij zijn aanstelling als plattelandsdichter van de Provincie Oost-Vlaanderen af. Dat was hij van 2016 tot 2019. De ruim 50 gedichten draagt hij op aan ‘wie ik onderweg op het platteland ontmoette’. In zeven cycli gaan zij over landschap, dieren, het veld, boerenactiviteiten en de jacht. Naar de jacht verwijst de naam van het lokinstrument die de titel vormt. De bundel is geen nostalgisch terugkijken op de natuur van vroeger, maar wel een akelig actuele waarschuwing, met name de cyclus gebaseerd op uitspraken van milieuactiviste Greta Thunberg. De boodschap is kleurrijk ingepakt en daarom blijf je doorlezen. Meerwaarde heeft de verantwoording, waarin hij de achtergrond van cycli en gedichten toelicht. De mooi uitgegeven bundel kan boeiend zijn voor poëzieliefhebbers die melancholisch worden van hoe de aarde aan het veranderen is. Zeer vergelijkbaar met het…Lees verder

De oren van de haas, als gevallen bladeren

Janita Monna schrijft wekelijks over poëzie voor Trouw.

Zoönose. Tot redelijk recent leidde dat woord een bestaan buiten de schijnwerpers, als jargon in de medische wereld. En nu is het overal. De Amerikaanse journalist David Quammen noemde het in Trouw onlangs zelfs 'een woord van de toekomst'. Niet zo gek. Zoönose is een ziekte of infectie die van dieren op mensen kan overgaan. Corona, inderdaad, covid-19 begon bij een vleermuis.

Zoönose heeft inmiddels ook de poëzie gehaald. De Vlaamse dichter Paul Demets schreef er een cyclus over, te lezen in 'De hazenklager', een bundel die kort voor de lockdown verscheen. Demets vond zijn inspiratie niet in de crisis, maar in de jaren dat hij plattelandsdichter van de provincie Oost-Vlaanderen was.

Demets, hij kreeg voor zijn vorige bundel 'De klaverknoop' (2018) de Jan Campertprijs, belicht in zijn nieuwe poëzie de verwevenheid van mens, dier, natuur en samenleving.

Dat doet hij met een klinische en tegelijk diep betrokken blik. Klinisch in de ab- st…Lees verder