Boek
Nederlands

De Tekstbaronnen

Paul Jacobs (auteur)

De Tekstbaronnen

Tweee͏̈nvijfig raar-maar-waar-verhalen en 4000 quizvragen over allerlei onderwerpen en van elk niveau.
Titel
De Tekstbaronnen
Auteur
Paul Jacobs 1949-
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2004
224 p.
ISBN
90-5826-264-2

Besprekingen

De radioquiz 'De tekstbaronnen' sloeg vanaf het eerste jaar (2001) meteen aan. In 2003 kreeg het programma zelfs een televisieversie op Canvas. Het succes is ongetwijfeld te danken aan de spitse presentatie van Jo De Poorter (de eerste jaren) en Chris Dusauchoit (huidige reeks), maar ook aan de samenstelling van het programma en de vragen die op beide ploegen van telkens twee BV's worden afgevuurd. Typisch voor deze quiz is de 'samenhang' tussen de vragen: een vraag over vlinders leidt naar een andere over de vertaling van het woord in het Engels en het Duits en zo naar de naam van de hoofdrolspeler in de film 'Papillon'. De samenstellers streven daarbij naar de gekste gedachtesprongen: een ernstige vraag over de beeldhouwer Henry Moore wordt gevolgd door een iets luchtigere over de televisieserie 'The Persuaders' met Roger Moore. Enkele keren krijgen de deelnemers de kans om zelf punten in te zetten op een getallenvraag ("Hoeveel koningen en koninginnen zijn er in Groot-Brittannië ge…Lees verder
In dit boek staan vierduizend Tekstbaronnenvragen en tweeënvijftig raar-maar-waar-verhalen. De vragen en verhalen zijn geselecteerd uit het gelijknamige Vlaamse radio- en televisieprogramma Tekstbaronnen, gepresenteerd door Jo de Poorter. Kandidaten moeten in dit programma vragen beantwoorden. De auteur van dit boek en bedenker van het programma heeft het idee voor het programma gekregen tijdens een vakantie toen twee quizgekken elkaar vragen begonnen te stellen. De ene vraag bracht de andere met zich mee. Het antwoord op de ene vraag was inspiratiebron voor een volgende vraag. Zo ontstond een diversiteit aan vragen over allerlei onderwerpen. Het boek bevat eigenlijk 52 speelmomenten. Ieder speelmoment wordt begonnen met een raar-maar-waar verhaal en wordt gevolgd door ongeveer 60 vragen over allerlei onderwerpen en van elk niveau. Achter elk speelmoment zijn de antwoorden op de vragen opgenomen. Het boek bevat de elementen van een goede quiz: onderhoudend en leerzaam.

Over Paul Jacobs

CC BY 3.0 - Foto van/door Peter Meyvis

Paul Jacobs (Mortsel, 24 januari 1949) is een Vlaams radio- en tv-maker en schrijver.

Hij debuteerde op zijn 22ste als tekstschrijver en reporter bij het BRT 1-radioprogramma Dagboek van producer Jan Geysen.

Tussen 1971 en '80 was hij losse medewerker bij BRT-2 Omroep Antwerpen.

In 1981 werd hij producer bij Radio 1. In die functie maakte hij onder meer Het Vermoeden, De Taalstrijd en het interviewprogramma Vriend & Vijand. Voor de VRT-televisie bedacht hij de quizzen Jij of wij, I.Q. (met Herman Van Molle), Kennis van Zaken en De Tekstbaronnen en het humoristische panelprogramma De Rechtvaardige Rechters.

Hij publiceerde een veertigtal boeken, w.o. twaalf misdaadromans bij uitgeverij Houtekiet en de verhalenbundels Beste wensen voor een spoedig herstel (1987), Op de goede afloop (1993) en De man die leugens kon ruiken (2001).

In de dramareeks Made in…Lees verder op Wikipedia