Boek
Nederlands

Reptielen en amfibieën

Paul Snoek (auteur), Dirk De Geest (nawoord)
Onderwerp
Grotesken
Titel
Reptielen en amfibieën
Auteur
Paul Snoek
Nawoord
Dirk De Geest
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Houtekiet, 2001
78 p.
ISBN
90-5240-614-6 (hardback) 9789052406145 (hardback)

Besprekingen

Wie de naam Paul Snoek hoort, denkt in de eerste plaats aan de aangename, virtuoze dichter, die samen met Gust Gils en Hughes C. Pernath halfweg de jaren '50 Gard Sivik oprichtte. Hij pleegde daarnaast heel wat grafisch werk, maar dat hij ook proza schreef, is toch niet zo bekend.

Reptielen en amfibieën is een bundel met vrij korte verhalen, allemaal nogal grotesk of surrealistisch van aard. Over de verwaarloosde vrouw van een vlinderverzamelaar die vlinders op haar lichaam prikt, in de hoop dat hij haar zal zien staan, maar zelf in zijn collectie opgenomen wordt. Over pastoors bv. die er onder het kerkhof een zwembad op nahouden. Of een Jezuïet die kannonnen smeedt voor Rome. De verhalen zijn onderhoudend, bijwijlen frivool, maar ze beklijven niet. Gust Gils had er destijds een passende naam voor: paraproza.

Ondanks het feit dat sommige verhalen niet onaardig zijn, vraag ik mij af wat ze in deze reeks komen doen. Ze passen niet in de opzet van de reeks, ze zijn k…Lees verder
Achttien korte verhalen, uiteenlopend van een pagina tot maximaal negen, zijn samengevoegd en heruitgegeven in deze bundel uit oorspronkelijk 1957, nu met een nawoord door Dirk de Geest over de Vlaamse auteur (1933-1981) en zijn tijd eraan toegevoegd. Deze roept de vraag op of het hier gaat om een 'klassiek' boekwerk. Dat lijkt wat te veel eer. Maar interessant is het wel. De kerk en de clerus moeten het ontgelden. In 'Kannonnenapostolaat' bijvoorbeeld het relaas van een man die kanonnen maakt voor de kerk. In 'De mooie weduwe en het emerauden water' gaat een weduwe onder het graf van haar man naakt zwemmen met een aantal geestelijken. In 'De burgemeester en de Sioux' verkleedt de gemeenteraad zich als indianen. En 'La danseuse presque nue' bevat een minutieuze beschrijving van een striptease. De verhalen barsten van de metaforen, die niet alle (meer) even evident zijn voor de (nederlandse) lezer van bijna vijftig jaar na dato. Desondanks een aardig boekje voor naast het nachtkastje o…Lees verder

Over Paul Snoek

Paul Snoek was het pseudoniem van Edmond André Coralie Schietekat (Sint-Niklaas, 17 december 1933 – Tielt, 19 oktober 1981). Snoek was een van de bekendste dichters en prozaschrijvers van België. Hij was tevens kunstschilder. Zijn pseudoniem is afkomstig van de naam van zijn moeder Paula Snoeck.

Biografie

Paul Snoek was de oudste zoon van Omer William Schietekat en Paula Sylvia Snoeck. In 1961 trouwde hij met Maria Magdalena Vereecke (Mylène) en samen hadden ze drie kinderen: een tweeling, Jan en Paul in 1963, en Sophie in 1966.

Hij was een middelmatige leerling in de nonnenschool Berkenboom en later in het St. Jozefsinstituut van zijn geboortestad. Reeds van jongs af ging zijn interesse uit naar de natuur, maar ook naar het schilderen. Zijn vader had gedurende de Tweede Wereldoorlog ook schilderijen gemaakt om deze te ruilen bij de boeren voor voedsel.

Schietekat studeerde aan het Sint-Lievenscollege te Ant…Lees verder op Wikipedia

Suggesties