De verwarde cavia : kantooravonturen

Cavia, een vrijgezelle cavia, werkt op een communicatieafdeling van een kantoor en krijgt te maken met typerende werksituaties zoals roddelende collega's en mailblunders.
Onderwerp
Bedrijfsleven
Titel
De verwarde cavia : kantooravonturen
Auteur
Paulien Cornelisse
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: [Paulien Cornelisse], © 2016
189 p.
Aantekening
De verwarde cavia verscheen eerder als feuilleton in NRC Handelsblad onder het pseudoniem J. Waterlander
ISBN
9789082430202 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

4 vrouwelijke debutanten

Wat wordt er toch driftig gedebuteerd in de Nederlandse letteren, en dan vooral door vrouwelijke auteurs. Maar of iedereen het wondersprookje van Lize Spit zal beleven? Vier recente debuten van vrouwen gewikt en gewogen.

Vrouwen schrijven niet met hun tieten, het is de lichtjes provocatieve titel van een pas verschenen essaybundel waarin het nieuwe feminisme in stelling wordt gebracht. En waarin een aantal vrouwelijke schrijfsters dubben over genderrollen, alledaags seksisme en achterstelling in letterenland.

Op het debutantenfront lijkt er alleszins weinig aan de hand. We worden dezer dagen bijna overstelpt door vrouwelijke eerstelingen. Kleeft er trouwens wel iets typisch vrouwelijks aan deze debuten? Stuk voor stuk hadden ze door een man geschreven kunnen zijn. Heleen Debruyne voert een mannelijke schlemiel op, Paulien Cornelisse laat een cavia kantooravonturen beleven en het ontheemde hoofdpersonage van Sophia Kurpershoek is vrij universeel. En Roos van Rijswijk schrijft op een rauwe manier over een misgelopen moeder-zoonrelatie.

Maar laten we de vier romans vooral op hun merites beoordelen en niet aan de hand van de politiek correcte …Lees verder

In korte hoofdstukken volgen we de (werk)belevenissen van Cavia, een vrijgezelle cavia die haar uren op de afdeling communicatie niet altijd even nuttig besteedt. Paulien Cornelisse (1976) laat, in verhaalvorm met veel dialogen, op humoristische wijze een rits aan herkenbare kantoorclichés de revue passeren. Waaronder de IT'er met telefoonangst, roddelende collega's en de iets te jolige manager. Het resultaat is vermakelijk, zeker omdat de dialogen zó uit een 'echte' kantoorconversatie lijken te komen. Ze bevatten grappige en herkenbare details, zeker voor mensen die ook op een kantoor werken. Dit is het fictiedebuut van cabaretier en columnist Cornelisse, die eerder de bestsellerlijsten aanvoerde met de columnbundels 'Taal is zeg maar echt mijn ding' en 'En dan nog iets'. Een deel van het boek verscheen eerder onder het pseudoniem J. Waterlander als feuilleton in het NRC Handelsblad. Geschikt voor een mannelijk en vrouwelijk lezerspubliek.

Over Paulien Cornelisse

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Dirk Annemans

Paulien Cornelisse (Amsterdam, 24 februari 1976) is een Nederlandse schrijfster, cabaretière, columniste en televisiepresentator.

Biografie

Paulien Cornelisse werd in 1976 geboren in Amsterdam. Van 1988 tot 1994 bezocht ze daar het Barlaeus Gymnasium. Vervolgens studeerde ze een jaar op de Brandeis-universiteit in Waltham bij Boston. Van 1995 tot 2000 studeerde ze psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. In het jaar 1998–1999 studeerde ze aan de universiteit van Hiroshima.

Cabaret en theater

Van 1999 tot 2003 vormde ze samen met Irene van der Aart het cabaretduo Rots. Tussen 2001 tot 2004 speelde ze bij Comedytrain. Het jaar erop begon ze solo op te treden als cabaretière, en in 2007 deed ze mee aan het Leids Cabaret Festival, waar ze tweede werd. In 2008 ging haar eerste volledige voorstelling Dagbraken in première, waarvoor ze in 2010 de cabaretprijs Neerlands H…Lees verder op Wikipedia