Boek
Nederlands

Een pop voor Hannah

Peggy Poppe (auteur), Ann De Bode (illustrator)
+1
Een pop voor Hannah
×
Een pop voor Hannah Een pop voor Hannah
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zit Esther in de gevangenis. Ze wil niets liever dan een lappenpop maken voor haar dochtertje Hannah. Maar dat is verboden. Zal het Esther lukken om Hannah een pop te geven? Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Een pop voor Hannah
Auteur
Peggy Poppe 1963-
Illustrator
Ann De Bode
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2018
36 p. : ill.
ISBN
9789462913493 (hardback)

Besprekingen

Tijdens haar gevangenschap vat Esther het plan op voor haar dochtertje Hannah een lappenpop te maken. Een levensgevaarlijke onderneming, omdat de bewakers daar niets van mogen weten. Toch ziet ze kans de pop, die ze Charlotte noemt, de gevangenis uit te smokkelen. De gevaarlijke reis die Charlotte vervolgens maakt, wordt vanuit de pop beschreven. Dit beknopte, ontroerende verhaal is gebaseerd op het levensverhaal van de oma van de auteur. Uit haar introductie blijkt dat de gebeurtenissen zich afspelen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Achterin wordt verwezen naar de kazerne in Mechelen (B) van waaruit de oma van de auteur is afgevoerd naar Auschwitz. De lappenpop is daar te zien. Met geschilderde illustraties in bruinzwarte tinten, die de gebeurtenissen indrukwekkend in beeld brengen en er een extra lading aan geven. Een klein, intens verhaal over grote emoties. Vanaf ca. 10 jaar.

Een pop voor Hannah

1942. De Joodse Esther zit gevangen en weet niet wat de toekomst brengen zal. Het gemis van haar dochtertje Hannah zet Esther ertoe aan een lappenpop te maken. Ondanks de dreiging gestraft te worden wanneer bewakers haar hierop zouden betrappen, slaagt ze met de hulp van enkele medegevangenen in haar opzet. Tussen de vuile was smokkelt Esther de pop de gevangenis uit. Na de nodige hindernissen komt de pop uiteindelijk bij Hannah terecht. Het is het laatste teken van leven van haar mama.Het popje in kwestie kan je gaan bekijken in Kazerne Dossin. De oma van de auteur heeft het daar gemaakt, voor ze van daaruit op transport naar Auschwitz gezet werd. Het boek is dan ook aan haar opgedragen, maar ook aan “Alle mama’s die vandaag nog in moeilijke omstandigheden voor hun kinderen zorgen.” Het boekje is een ontroerende ode aan de moederliefde. De auteur beschrijft in detail hoe Esther voortdurend aan haar dochter denkt, hoe ze ondanks de omstandigheden doorzet om een p…Lees verder