Boek
Engels

The beginning of spring

De vrouw van een drukker in Moskou loopt in het begin van de 20e eeuw weg met hun drie kinderen, die de dag daarop alweer terugkomen. Zijzelf reist alleen verder naar Engeland.
Onderwerp
Moskou ; 1900-1918
Titel
The beginning of spring
Auteur
Penelope Fitzgerald
Taal
Engels
Uitgever
London: Collins, 1989
187 p.
ISBN
0-00-654370-7
Andere talen:

Besprekingen

Met deze roman was Penelope Fitzgerald een van de zes eindkandidaten voor de Booker Prize 1988. Het verhaal speelt zich af in Moskou, maart 1913. Frank Reid heeft er een drukkerijtje. Zijn vrouw loopt op een dag weg met de drie kinderen. De kinderen komen de volgende dag terug, zijn vrouw reist alleen door naar Engeland. Wat is er gebeurd? Deze vraag wordt in de roman op heel indirecte en ingehouden wijze beantwoord. Op wat de mensen denken en voelen wordt nauwelijks ingegaan; we moeten het van hun handelingen hebben. Veel directer en uitgebreider wordt de lezer op de hoogte gesteld van hoe het leven in Moskou toen was. Deze elementen heeft Fitzgerald op heel knappe en eigen wijze tot een boeiende roman verwerkt. Geen opzienbarende roman, maar wel van grote klasse. Deze oud-winnares van de Booker Prize bewijst ermee nog steeds een waardige kandidaat te zijn. Paperback met kleine letter, goede marges en ruime interlinie.

Over Penelope Fitzgerald

Penelope Fitzgerald (Lincoln, 17 december 1916 - Londen, 28 april 2000), was een Engels schrijfster. In 2008 werd ze door The Times uitgeroepen tot een van de beste 50 Britse auteurs sinds 1945. Haar boek Offshore (1979) won de Booker Prize en haar boek The Blue Flower werd in 2012 door The Observer in de top tien beste historische romans geplaatst en won de National Book Critics Circle Award.

Fitzgerald werd geboren als dochter van E. V. Knox en Christina Hicks, dochter van een bisschop. Ze was een nichtje van Alfred Dillwyn Knox. Ze studeerde af in 1938 van Somerville College van de Universiteit van Oxford. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte ze voor de BBC. In 1942 trouwde ze met Desmond Fitzgerald. Ze werd later lerares, onder andere van Camilla Parker Bowles, Anna Wintour en Helena Bonham Carter.

Bibliografie

Biografieën