Een vrouw opent een boekwinkel in een klein Engels kustplaatsje, maar houdt daarbij geen rekening met enkele kwaadwillende personen die haar het leven moeilijk willen maken.
Titel
The bookshop
Auteur
Penelope Fitzgerald
Inleider
David Nicholls 1966-
Taal
Engels
Uitgever
London: Fourth Estate, 2014
XVIII, 156 p.
ISBN
9780006543541 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

Verhaal speelt zich af in 1959. Florence Green, weduwe met een klein beetje eigen geld, opent een boekwinkel in een afgelegen stadje aan de oostkust van Engeland. Vanaf het begin merkt zij tegenwerking. Het is een aaneenschakeling van kleine plagerijen, kleine belangen, bekrompen machtswellust van enkele plaatselijke prominenten, waartegen de eenvoudige, wat nai͏̈ve Florence geen verweer heeft en over wie zij zich uiteindelijk alleen maar diep schaamt. De sfeer is zeer bepalend geschilderd in dit boek en die schildering tovert alles zichtbaar tevoorschijn. De stijl van Fitzgerald (1916-2000) is sober, kort en zeer effectief. Een kleine geschiedenis over kleine mensen die kans zien een onschuldig mens te verdrijven. Vernietigend beschreven door een kundig schrijfster. Dit pareltje uit 1978, shortlist Booker Prize for Fiction, is terecht opnieuw uitgegeven. Nu met een voorwoord van David Nicholls ('Wij').

Over Penelope Fitzgerald

Penelope Fitzgerald (Lincoln, 17 december 1916 - Londen, 28 april 2000), was een Engels schrijfster. In 2008 werd ze door The Times uitgeroepen tot een van de beste 50 Britse auteurs sinds 1945. Haar boek Offshore (1979) won de Booker Prize en haar boek The Blue Flower werd in 2012 door The Observer in de top tien beste historische romans geplaatst en won de National Book Critics Circle Award.

Fitzgerald werd geboren als dochter van E. V. Knox en Christina Hicks, dochter van een bisschop. Ze was een nichtje van Alfred Dillwyn Knox. Ze studeerde af in 1938 van Somerville College van de Universiteit van Oxford. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte ze voor de BBC. In 1942 trouwde ze met Desmond Fitzgerald. Ze werd later lerares, onder andere van Camilla Parker Bowles, Anna Wintour en Helena Bonham Carter.

Bibliografie

Biografieën