Boek
Nederlands
Een vrouw opent een boekwinkel in een klein Engels kustplaatsje, maar houdt daarbij geen rekening met enkele kwaadwillende personen die haar het leven moeilijk willen maken.
Titel
De boekhandel
Auteur
Penelope Fitzgerald
Vertaler
Mieke Prins
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The bookshop
Uitgever
Elburg: Karmijn Uitgeverij, 2015
140 p.
ISBN
9789492168009 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

Lolita in het moeras

Penelope Fitzgerald debuteerde op haar achtenvijftigste. Toch vond ze nog de tijd om drie biografieën en negen romans te schrijven, waaronder het verrukkelijke De boekhandel.

Volgens Fitzgerald (1916-2000) moet je biografieën schrijven over mensen die je bewondert en respecteert, romans over mensen die zich jammerlijk schijnen te vergissen. Wanneer Florence Green, een vrouw op middelbare leeftijd, een boekhandel opent in het landelijke Suffolk stevent ze af op zo'n schromelijke vergissing. Op de eerste bladzijden van De boekhandel, een roman uit 1978, voorziet Fitzgerald haar hoofdpersonage van een minzaam hart, om er meteen aan toe te voegen dat deze minzaamheid nauwelijks van pas komt wanneer het gaat om zelfbehoud.

Florence is een typisch Fitzgerald-personage, ietwat wereldvreemd, onhandig en alleen. In Hardborough, een vochtig dorp dat ingeklemd zit tussen een rivier en de zee is al jaren geen boekhandel meer. Het is een plek van vissers en moerasmannen, de bankdirecteur blaast er hoog van de toren en de vrouw van de generaal is de lokale patrones van de kunsten. Laatstgenoemde wil in Old House, de door Florence uitgekozen locatie voor haar bo…Lees verder

Weduwe Florence Green koopt op haar vijftigste een vervallen historisch pand in het kustplaatsje Hardborough (Engeland) en richt er een kleine boekhandel in. Het is 1959, Engeland krabbelt overeind na de armoede van de eerste naoorlogse jaren. Een dorp als Hardborough staat stijf van de roddel, mensen worden om een bagatel uitgesloten. De zaken gaan redelijk, ze krijgt steun voor haar initiatief ook een leenbibliotheek op te zetten, maar Florence onderschat de ijzeren wil van de rijke generaalsvrouw uit het dorp die een oogje op het pand had om er een kunstcentrum te openen. Kleine pesterijen beginnen en ze krijgt ook te maken met de economische realiteit in haar regio. De generaalsvrouw weet uiteindelijk via een bevriend parlementslid te bewerkstelligen dat een nieuwe wet wordt aangenomen waarmee historische panden onteigend kunnen worden. In lichtvoetig, precies proza dat de schrijfster ooit de Booker-prijs bezorgde, wordt verteld hoe de bescheiden onderneming van een gewone, vriend…Lees verder

Over Penelope Fitzgerald

Penelope Fitzgerald (Lincoln, 17 december 1916 - Londen, 28 april 2000), was een Engels schrijfster. In 2008 werd ze door The Times uitgeroepen tot een van de beste 50 Britse auteurs sinds 1945. Haar boek Offshore (1979) won de Booker Prize en haar boek The Blue Flower werd in 2012 door The Observer in de top tien beste historische romans geplaatst en won de National Book Critics Circle Award.

Fitzgerald werd geboren als dochter van E. V. Knox en Christina Hicks, dochter van een bisschop. Ze was een nichtje van Alfred Dillwyn Knox. Ze studeerde af in 1938 van Somerville College van de Universiteit van Oxford. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte ze voor de BBC. In 1942 trouwde ze met Desmond Fitzgerald. Ze werd later lerares, onder andere van Camilla Parker Bowles, Anna Wintour en Helena Bonham Carter.

Bibliografie

Biografieën