Hervertelling in modern proza van de 14e eeuwse raamvertelling in poe͏̈zie over dertig pelgrims die elkaar op weg van Londen naar Canterbury verhalen vertellen.
Titel
The Canterbury tales / by Geoffrey Chaucer ; translated and adapted by Peter Ackroyd ; illustrated by Nick Bantock
Auteur
Peter Ackroyd
Naar het werk van
Geoffrey Chaucer
Illustrator
Nick Bantock
Taal
Engels
Uitgever
London: Penguin, 2010
XXII, 436 p. : ill.
ISBN
9780141442297 (paperback)

Besprekingen

Dertig pelgrims van diverse pluimage, onder wie de auteur, lopen vanaf de Tabard Inn in Southwark (Londen) naar de schrijn van Thomas à Becket in Canterbury; om de tijd te korten vertellen zij elkaar onderweg verhalen. Zowel op heen- als de terugweg zullen ze elk twee verhalen vertellen. Het beste verhaal zal worden beloond met een gratis diner in de Tabard Inn. Zo komt het tot vierentwintig verhalen die steeds veel zeggen over het karakter van de verteller, o.a. die van de molenaar en de baljuw over vrouwen die bedriegen, de Vrouw van Bath die vijfmaal getrouwd was en een zesde echtegenoot op het oog heeft en de oude koopman die problemen heeft met zijn jonge vrouw. Dit meesterwerk van de Engelse dichter en hoveling (± 1343-1400) is een klassiek Middel-Engelse tekst. De hervertelling van het merendeel van de verhalen door de Britse auteur (1949) van veel goede historische romans en biografieën blijft dicht bij de originele, meesterlijke poëzie en verwoordt deze in kleurrijk proza dat…Lees verder

Over Peter Ackroyd

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Antony Medley / http://www.antonymedley.co.uk/

Peter Ackroyd (Londen, 5 oktober 1949) is een Engels criticus en schrijver, vooral bekend van zijn romans en biografieën.

Leven en werk

Ackroyd werd opgevoed door zijn moeder, nadat zijn vader de familie had verlaten toen hij nog een baby was. Al op zijn vijfde las hij kranten en op negenjarige leeftijd schreef hij een verhandeling over Guy Fawkes. Naar eigen zeggen wist hij al op zevenjarige leeftijd dat hij homoseksueel was.

Ackroyd studeerde Engels aan de Universiteit van Cambridge en later aan de Yale-universiteit. Na afronding van zijn studies, in 1973, trad hij in dienst bij het tijdschrift The Spectator. Tegenwoordig is hij hoofdredacteur op de literatuurafdeling van de Times. Met regelmaat verschijnt hij ook op radio en televisie.

Ackroyd begon zijn literaire carrière in de jaren zeventig met het schrijven van poëzie. Zijn romandebuut kwam in 1982 met The Great Fire of London, dat een soort bewer…Lees verder op Wikipedia

Suggesties