Boek
Nederlands

In het zwart van de spiegel : roman

Peter Delpeut (auteur)
+1
In het zwart van de spiegel : roman
×
In het zwart van de spiegel : roman In het zwart van de spiegel : roman

In het zwart van de spiegel : roman

Genre:
Een filmmaker reist met behulp van een Claudespiegel, vernoemd naar de Franse landschapsschilder Claude Lorrain, door ruimte en tijd nadat bij hem een onbekende oogkwaal is vastgesteld.
Titel
In het zwart van de spiegel : roman
Auteur
Peter Delpeut
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Augustus, 2018
798 p.
ISBN
9789025452834 (hardback)

Besprekingen

Een filmmaker lijdt aan een onbekende oogkwaal: zijn gezichtsveld wordt steeds smaller. Door een boek van Truman Capote wordt hij herinnerd aan zijn Claudespiegel. Hij heeft het object ooit gekocht in Engeland. Deze ordent voor- en achtergrond in een landschap en schept een beeld dat lijkt op een schilderij. De spiegel is vernoemd naar de Franse landschapsschilder Claude Lorrain. In de ban van de spiegel en de schilder reist de filmmaker naar verschillende Europese steden om onderzoek te doen. Na lang aarzelen doet hij ook Rome aan. Het is een stad vol pijnlijke herinneringen. In de jaren zeventig was hij hier met zijn partner. Als communist was ze betrokken bij de ontvoering van christendemocraat Aldo Moro. Ze verdween op de dag van zijn ontvoering. Vindt hij haar terug? Het is een gedetailleerde verkenningstocht door de wereld van de 17e- en 18e-eeuwse kunst, vermengd met een persoonlijk liefdesverhaal. De lezer stapt in landschappen die doen denken aan schilderijen. Beeldend en fil…Lees verder

kunstenaarsromans

Peter Delpeut bekijkt de wereld in de spiegel van Claude Lorrain.

Een landschap strekt zich uit in de breedte tot aan de horizon, rondom als de toeschouwer in de natuur staat, plat, breeduit en liggend op het doek. Als tegenhanger van het rechtopstaande portret suggereert het landschap overzicht. Maar wat als die breedte wordt belemmerd? Hoe ervaren we grootsheid met oogkleppen op?

Die vernauwde blik vormt het prikkelende startpunt van het 800 bladzijdes tellende waagstuk van Peter Delpeut (1956), schrijver van onder meer de geprezen literaire streekroman 'Het vergeten seizoen'. Zijn nieuwe boek is ook een roman, zo staat het op het omslag, maar het is veel meer. De schrijver doet een poging verschillende genres, registers en perspectieven met elkaar te laten versmelten.

In 'In het zwart van de spiegel' is de naamloze verteller een vrijgezelle zestiger, die net als de auteur filmmaker is. Hij is pas gediagnosticeerd met een zeldzame oogziekte: zijn blikveld wordt steeds nauwer. Alsof twee schuifdeuren steeds verder naar elkaar toeko…Lees verder

Over Peter Delpeut

Peter Delpeut (1956) is een Nederlandse schrijver en filmmaker.

Biografie

Peter Delpeut studeerde aan de Nederlandse Filmacademie en was redacteur van het filmtijdschrift Skrien. In 1998 opende het Internationaal Filmfestival van Rotterdam met zijn film Felice... Felice... . In 2007 kreeg hij de Halewijnprijs voor zijn hele oeuvre. In 2012 ontving hij een Gouden Kalf voor zijn film Immer Fernweh – Das Künstlerleben der Johanna Kaiser.

Filmografie

 • Emma Zunz (1984)
 • Stravers (1986)
 • Lyrisch Nitraat (1992)
 • Felice... Felice... (1998)
 • Diva Dolorosa (1999)
 • In Loving Memory (2001)
 • Go West, Young Man! (2003)
 • Immer Fernweh (2011)

Boeken

 • Diva Dolorosa (1999)
 • Go west, young man (2004)
 • De grote bocht (2003)
 • Het vergeten seizoen (2007)…Lees verder op Wikipedia