Boek
Nederlands

De nieuwe zijderoutes : het heden en de toekomst van de wereld

Peter Frankopan (auteur)
+1
De nieuwe zijderoutes : het heden en de toekomst van de wereld
×
De nieuwe zijderoutes : het heden en de toekomst van de wereld De nieuwe zijderoutes : het heden en de toekomst van de wereld

De nieuwe zijderoutes : het heden en de toekomst van de wereld

In De nieuwe zijderoutes beschrijft Peter Frankopan het heden en de toekomst van een wereld die drastisch aan het veranderen is.

We volgen de opkomende zijderoutes naar het oosten, van Europa naar China via Rusland en het Midden-Oosten. In de westerse wereld overheersen in dit Brexit- en Trump-tijdperk begrippen als versnippering en isolatie. Dit staat in schril contrast met wat e

Titel
De nieuwe zijderoutes : het heden en de toekomst van de wereld
Auteur
Peter Frankopan
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The new silk roads
Uitgever
Houten: Spectrum, 2018
301 p.
ISBN
9789000365920 (hardback)

Besprekingen

In 2015 schreef de Oxfordse historicus en hoogleraar Peter Frankopan (1971) het veelgeprezen ’De Zijderoutes’* waarin hij een andere, meer Aziatisch georiënteerde wereldgeschiedenis geeft en betoogt dat de belangrijke rol van dit gebied in onze kijk op de geschiedenis wordt weggedrukt. In ‘De Nieuwe Zijderoutes’ geeft de auteur een update van de huidige militaire, politieke en economische ontwikkelingen vanaf 2015 tot medio 2018. Aan bod komen onder meer de opbloeiende centraal Aziatische staten als Kazachstan en Turkmenistan, de almaar groeiende rol van China op het wereldtoneel, de spanningen in de regio en de gevolgen van het isolationistische beleid van de VS onder president Trump. Ook nu weer levert dat een verfrissende en vanuit Westers perspectief soms beklemmende, kijk op de geopolitieke situatie van vandaag en morgen. Met kaarten en een uitgebreid notenapparaat. Zeer actuele aanvulling op het veelgeprezen De Zijderoutes.

Over Peter Frankopan

CC BY 3.0 - Foto van/door The Conversation

Peter Frankopan is een historicus aan de universiteit van Oxford.

Leven en werk

Frankopan is gespecialiseerd in de geschiedenis van het Middellandse Zeegebied, Rusland, het Midden-Oosten, Perzië, Centraal-Azië en verder gelegen gebieden, in de betrekkingen tussen het christendom en de islam, en in middeleeuwse Griekse literatuur.

Frankopan heeft geschiedenis gestudeerd aan Jesus College aan de Universiteit van Cambridge en haalde zijn doctoraat aan Corpus Christi College van de Universiteit van Oxford. In 1997 werd hij postdoctoraal onderzoeker (junior research fellow en vanaf 2000 senior research fellow) aan Worcester College. Hij is directeur van het Oxford centre for Byzantine Research. Hij is lid van de Royal Historical Society, de Royal Society of Arts, het Royal Anthropological Institute en de Royal Asiatic Society. Hij heeft deel uitgemaakt van het Kroatische internationale cricketteam.

Frankop…Lees verder op Wikipedia