Boek
Nederlands

Een tijdreis door België : schrijvers op bezoek 1814-1915

Peter Jacobs (samensteller), Marianne Maes (vertaler), Pim Lukkenaer (vertaler)

Een tijdreis door België : schrijvers op bezoek 1814-1915

Genre:
Bloemlezing van reisverslagen van 21 buitenlandse schrijvers die in de periode 1914-1915 België bezochten. Van grote literaire kleppers als Victor Hugo en Stefan Zweig én vergeten schrijvers als de populaire 'chicklit'- schrijfster Adeline Trafton. De verhalen verrassen door de visie die ze geven op België: amusant, controversieel, onverwacht lyrisch of heerlijk ironisch.
Titel
Een tijdreis door België : schrijvers op bezoek 1814-1915
Samensteller
Peter Jacobs
Vertaler
Marianne Maes Pim Lukkenaer Mia Buursma
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2012
237 p. : ill.
ISBN
9789401400480 (hardback)

Besprekingen

In de 19e eeuw bezochten veel toeristen het ‘exotische’ België: het land waar Napoleon zijn Waterloo vond, het land van Rubens en Memling, het land met mooie steden en brede stranden en het land waar tijdens de Eerste Wereldoorlog Leuven verwoest werd. Onder de bezoekers waren ook 21 bekende en (nu) minder bekende schrijvers uit onder meer Frankrijk, Duitsland en Spanje. Onder degenen die hun bevindingen aan het papier toevertrouwden waren beroemdheden als Johanna Schopenhauer, Victor Hugo, Alexandre Dumas, Robert Louis Stevenson, Paul Verlaine, Stefan Zweig en Rainer Maria Rilke. Een selectie van het werk van die 21 auteurs, geschreven tussen 1814 en 1915, is in deze bundel bijeengebracht. Telkens wordt de schrijver/schrijfster geïntroduceerd met een korte tekst, waarna een paar vertaalde pagina’s uit hun werk over België volgen, voorzien van een zwart-wit illustraties afkomstig uit een eind 19e-eeuwse reisgids. Met het prettig leesbare boek duik je terug in de tijd, al had er wel m…Lees verder

MET DE TELETIJDMACHINE VAN DE DIJK VAN OOSTENDE TOT DE WATERVALLEN VAN COO

In Een tijdreis door België gidsen 21 buitenlandse auteurs ons naar enkele bijzondere plekken in België in de periode tussen 1814 en 1915. Met Victor Hugo naar de hoogovens van het Maasbekken, met William Makepeace Thackeray naar het Sint-Janshospitaal in Brugge, met Paul Verlaine naar het justitiepaleis in Brussel, met Stefan Zweig naar het verwoeste Leuven (1914)… En over Gent? We lezen een lofzang van Frances Milton Trollope op de Sint-Baafskathedraal (1833) en een verhaal van Alexandre Dumas over de begijnhoven (1838).

Intrigerend om met ‘oude en vreemde ogen’ te kijken naar wat ons zo vertrouwd lijkt. Bloemlezer Peter Jacobs kadert helder bij elke auteur het fragment in zijn/haar reisroute en in de literaire neerslag ervan.

Suggesties