Boek
Nederlands

Discretie : essay over een vergeten deugd

Peter Venmans (auteur)
+1
Discretie : essay over een vergeten deugd
×
Discretie : essay over een vergeten deugd Discretie : essay over een vergeten deugd

Discretie : essay over een vergeten deugd

Filosofisch onderzoek naar de betekenis, historische ontwikkeling en praktische waarde van discretie, de deugd van terughoudendheid en respect voor de privé-sfeer van anderen.
Onderwerp
Discretie
Titel
Discretie : essay over een vergeten deugd
Auteur
Peter Venmans
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2019
221 p.
ISBN
9789045037196 (paperback)

Besprekingen

Een algemeen en niet-technisch filosofisch onderzoek naar de betekenis en waarde van discretie, een deugd uit de wereld van gisteren. Je bent discreet als je weet wanneer je je moet terugtrekken en de privé-sfeer van anderen moet respecteren. Deze christelijke deugd bereikte een hoogtepunt in de roerige tijden van de late middeleeuwen; daarna in rap tempo door de Verlichtingsdenkers, romantici, expressivisten en modernisten weggerationaliseerd. Venmans, hispanist van huis uit, schrijft met veel kennis en inzicht over wat discretie is, hoe de deugd zich vanaf de antieke oudheid heeft gehouden en, in de twee laatste hoofdstukken, over hoe waardevol de deugd is voor een goed en gelukkig leven. Venmans denkt dat we deze deugd op dit moment weer goed kunnen gebruiken. We leven in een tijd die nieuwsgierigheid en bemoeizucht aanmoedigt. Dan kan een deugd die terughoudenheid verlangt goed dienen als tegenwicht. Het boek sluit mooi aan op de verhoogde belangstelling in de praktische filosofie…Lees verder

Over Peter Venmans

Peter Venmans (Oostende, 1963), hispanist en filosoof, is woonachtig te Leuven waar hij werkt als taaldocent Spaans in het volwassenenonderwijs. Hij was redacteur van het literaire tijdschrift "Yang" (1987-1992) en schreef jarenlang recensies over Spaanse en Latijns-Amerikaanse literatuur voor De Morgen en De Volkskrant. Sinds enkele jaren legt hij zich toe op het schrijven van langere filosofische essays.

Publicaties

  • 1992: Schrijven in de politieke tijd, Uitg. Kok Agora/Pelckmans - Kampen/Kapellen.
  • 1997: De Spaanse roman na 1975, Uitg. Peeters - Leuven.
  • 2005: De ontdekking van de wereld. Over Hannah Arendt, Uitg. Atlas - Amsterdam/Antwerpen.
  • 2008: Over de zin van nut. Een filosofisch essay, Uitg. Atlas - Amsterdam/Antwerpen.
  • 2011: Het derde deel van de ziel. Over thymos, Uitg. Atlas - Amsterdam/Antwerpen.
  • 2016: Amor Mundi. Hoe komen we tot e…Lees verder op Wikipedia