Boek
Nederlands

Oost-Weststraat : over de oorsprong van genocide en misdrijven tegen de menselijkheid

Philippe Sands (auteur)
+1
Oost-Weststraat : over de oorsprong van genocide en misdrijven tegen de menselijkheid
×
Oost-Weststraat : over de oorsprong van genocide en misdrijven tegen de menselijkheid Oost-Weststraat : over de oorsprong van genocide en misdrijven tegen de menselijkheid

Oost-Weststraat : over de oorsprong van genocide en misdrijven tegen de menselijkheid

Speurtocht naar de ontstaansgeschiedenis van het moderne internationaal recht tegen de achtergrond van de jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Titel
Oost-Weststraat : over de oorsprong van genocide en misdrijven tegen de menselijkheid
Andere titel
Oost west straat : over de oorsprong van genocide en misdrijven tegen de menselijkheid
Auteur
Philippe Sands
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
East West Street : on the origins of 'Genocide' and 'Crimes against humanity'
Uitgever
Amsterdam: Spectrum, 2020 | Andere uitgaves
512 p. : illustraties
Aantekening
Eerder verschenen als "Galicische wetten : over de oorsprong van 'genocide' en 'misdaden tegen de menselijkheid' "
ISBN
9789000376162 (paperback)

Besprekingen

Een fascinerend boek over de ontstaansgeschiedenis van het internationaal recht tegen de achtergrond van de uitroeiing van de Europese Joden. Philippe Sands, vooraanstaand Brits internationaal jurist, komt er bij toeval achter dat verschillende verhaallijnen elkaar kruisen in de Poolse/Oekraïense stad Lviv (Lemberg). Niet alleen de geboorteplaats van zijn grootvader, maar ook de stad waar twee eminente rechtsgeleerden die een rol hebben gespeeld in de naoorlogse processen van Neurenberg, indertijd hebben gestudeerd. Aan de hand van de familiegeschiedenis van zijn eigen (deels vernietigde) joodse familie, van de mensenrechtenadvocaten Lemkin en Lauterpacht, die aan de wieg hebben gestaan van juridische begrippen als 'genocide' en 'misdrijven tegen de menselijkheid', én van Hans Frank, vertrouweling van Hitler, tijdens de Tweede Wereldoorlog nazi-gouverneur in Lemberg en na de oorlog in Neurenberg ter dood veroordeeld, wordt een indrukwekkend verhaal verteld over de oorsprong van belang…Lees verder

Over Philippe Sands

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Otterbox2015

Philippe Sands QC (Londen, 17 oktober 1960) is een jurist, hoogleraar, auteur en advocaat met dubbele Frans-Britse nationaliteit. Sands is hoogleraar internationaal recht aan University College London en directeur aldaar van het Centre on International Courts and Tribunals. Als advocaat is hij verbonden aan het kantoor Matrix Chambers, dat eveneens onder meer Ben Emmerson en in het verleden Cherie Booth huisvest.

Sands verdedigde al zaken voor het Internationaal Gerechtshof, het Internationaal Zeerechttribunaal, het Europees Hof van Justitie, het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en het Internationaal Strafhof. Hij arbitreerde ook al voor het Internationaal Centrum voor Beslechting van Investeringsgeschillen (ICSID) en het Hof van Arbitrage voor Sport (CAS). Hij was betrokken bij een aantal van de belangrijkste internationale rechtszaken, van Pinochet tot Guantanamo.

Sands is de auteur van heel wat boeken internationaal recht waaronder Lees verder op Wikipedia