Boek
Nederlands

Geschiedenis van de Nederlandse slavenhandel

Piet Emmer (auteur)
+1
Geschiedenis van de Nederlandse slavenhandel
×
Geschiedenis van de Nederlandse slavenhandel Geschiedenis van de Nederlandse slavenhandel

Geschiedenis van de Nederlandse slavenhandel

Historisch overzicht van het Nederlandse aandeel in de Transatlantische slavenhandel in de zeventiende tot en met de negentiende eeuw.
Titel
Geschiedenis van de Nederlandse slavenhandel
Auteur
Piet Emmer
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam, copyright 2019
336 p. : kaarten
ISBN
9789046824368 (paperback)

Besprekingen

Over de geschiedenis van de slavenhandel en slavernij in de voormalige. Nederlandse koloniën is het laatste woord nog lang niet gezegd. Dit boek gaat specifiek over de slavenhandel tussen Afrika en de Amerika’s, waaraan ook de Nederlanders deelnamen vanaf het begin van de zeventiende eeuw tot in de negentiende eeuw. De Nederlanders vervoerden circa 5% van de in totaal ruim tien miljoen slaven, waarin met name de Engelsen, Portugezen en Fransen een veel groter aandeel hadden. De laatste jaren komt deze historische kwestie steeds meer in de belangstelling. Emeritus hoogleraar Emmer (1944) publiceerde al in 2000 over de Nederlandse slavenhandel, maar dit is een volledig bijgewerkte editie met aandacht voor het begin in Brazilië, iets later in het Caraibisch gebied in de Antillen en Suriname, het ronselen van slaven in West-Afrika, de reizen naar West-Indië, de plantages aldaar, de opbrengsten, de nasleep en ten slotte over de moraal en ereschuld. Deze overzichtsstudie bevat een kaart van…Lees verder

Over Piet Emmer

CC BY 3.0 - Foto van/door DWDD

Pieter Cornelis (Piet) Emmer (Haarlem, 17 oktober 1944) is een Nederlandse historicus. Hij geldt als een specialist op het gebied van slavernij en immigratie.

Emmer promoveerde in 1974 op het proefschrift 'Engeland, Nederland, Afrika en de slavenhandel in de negentiende eeuw'. In 1991 werd hij hoogleraar aan de Universiteit Leiden met als leeropdracht Europese expansie en migratie. Zijn bekendste boek is De Nederlandse slavenhandel 1500-1850. In 2009 ging hij met emeritaat.

In het publieke debat over de Nederlandse slavenhandel neemt Emmer een relativerende positie in. Hij legt in publicaties nadruk op de rol die bewoners van het Afrikaanse continent hadden in de trans-Atlantische slavenhandel.

In 2013 stelde hij in een artikel in dagblad Trouw dat het de slaven niet altijd zo slecht verging als de zaken werden voorgesteld door abolitionisten destijds. Plantagedirecteuren en opzichters waren terughoudend met lijfstraffen en verkrachting omd…Lees verder op Wikipedia