Boek
Nederlands

Geschiedenis van de Nederlandse slavenhandel

Piet Emmer (auteur)
+1
Geschiedenis van de Nederlandse slavenhandel
×
Geschiedenis van de Nederlandse slavenhandel Geschiedenis van de Nederlandse slavenhandel

Geschiedenis van de Nederlandse slavenhandel

Piet Emmer (auteur)
Over het slavernijverleden van Nederland wordt volop en breed discussie gevoerd. Aan meningen geen gebrek, en terecht, want dat de slavernij een zwarte bladzij in onze geschiedenis vormt, zal niemand ontkennen. Maar hoe zag die bladzij er precies uit? Wat zijn de historische feiten? Daarvoor zou men het standaardwerk over dit onderwerp moeten lezen en dat is dan ook de reden voor het verschijnen v
Titel
Geschiedenis van de Nederlandse slavenhandel
Auteur
Piet Emmer
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam, copyright 2019
336 p. : kaarten
ISBN
9789046824368 (paperback)

Over Piet Emmer

CC BY 3.0 - Foto van/door DWDD

Pieter Cornelis (Piet) Emmer (Haarlem, 17 oktober 1944) is een Nederlandse historicus. Hij geldt als een specialist op het gebied van slavernij en immigratie en is regelmatig te gast in actualiteitenprogramma's als Buitenhof en NOVA.

Emmer promoveerde in 1974 op 'Engeland, Nederland, Afrika en de slavenhandel in de negentiende eeuw'. In 1991 werd hij hoogleraar aan de Universiteit Leiden met als leeropdracht Europese expansie en migratie. Zijn bekendste boek is De Nederlandse slavenhandel 1500-1850. In 2009 ging hij met emeritaat.

In het publieke debat over de Nederlandse slavenhandel neemt Emmer een relativerende positie in. Hij legt in publicaties nadruk op de rol die bewoners van het Afrikaanse continent hadden in de trans-Atlantische slavenhandel.

In 2013 stelde hij in Trouw dat het de slaven niet altijd zo slecht verging als de zaken werden voorgesteld door abolitionisten destijds. Plantagedirecteuren en opzichters waren …Lees verder op Wikipedia