Poubelle : roman

+1
Poubelle : roman
×
Poubelle : roman Poubelle : roman
Genre:
Een man blijft kinderloos, verliest zijn vermogen, mislukt als schrijver en stort zich opportunistisch in kunsthandel en politiek.
Titel
Poubelle : roman
Auteur
Pieter Waterdrinker
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar, 2016
544 p.
ISBN
9789038801629 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

'Europa beleeft zijn Boulevard of Broken Dreams'

Met Poubelle werkt Pieter Waterdrinker verder aan zijn oeuvre waarin hij Rusland beschrijft. De Nederlander kent de regio goed, want hij werkt er al twintig jaar als correspondent voor verscheidene Nederlandse bladen. Hij waarschuwt Europa. 'Rusland is geen mak lam.'

van onze correspondent 'Terug naar Rusland'

Corry Hancké

Toen einde 2013 de opstand op Maidan in de Oekraïense hoofdstad Kiev de voorpagina's van alle kranten haalde, stond de Nederlandse schrijver en journalist Pieter Waterdrinker (1961) bij de historische gebeurtenissen in de regio op de voorste rij. In zijn nieuwe roman, Poubelle, is die actualiteit het decor waarin een opportunistisch Europarlementslid zijn spel speelt.

'Ik vind dat een romancier uitspraken moet kunnen doen over zijn tijd', vertelt hij ons in Moskou. 'Ik heb de universele thema's van liefde, verraad en l'amour impossible op het verhaal van het huidige Europa gelegd. Mijn hoofdpersonage Wessel Stols, die in 2001 Rusland voor het eerst bezoekt, belandt in een carrousel die hem uiteindelijk naar de oorlog in Oekraïne voert. Ik wil in mijn roman, via divertissement, aan de lezers tonen wat hier de laatste jaren gebeurd is.'

'Ik heb het boek ges…Lees verder

Pieter Waterdrinker (1961) is bekend als journalist en Ruslanddeskundige, een man van de wereld, maar tevens is hij een begenadigd romanschrijver. In een doorwrocht en doorleefd proza (barokke stijl) beschrijft hij het leven van hoofdpersonage Wessel Stols. Deze geeft zijn zaak eraan en hij en zijn vrouw trekken eerst naar Frankrijk om te schrijven. Dit speelt zich af in het eerste deel van het boek. Zijn huwelijk blijft kinderloos en door een bedenkelijke investering gaat de helft van zijn vermogen in rook op. Na het mislukte avontuur komt hij in Rusland terecht om daar dan zijn vurige wens vorm te geven. Door een sprongetje in de tijd van twaalf jaar treffen we Wessel Stols later in het boek aan in de Oekraïne als Europarlementariër: enig opportunisme is hem niet vreemd. Daar belandt hij in de verwikkelingen rondom de oorlog in Oost-Oekraïne. Ondertussen schetst Waterdrinker een onthutsend beeld van zowel het Westen als het Oosten van Europa. Het beeld van de vuilnisbak (la poubelle…Lees verder

Over Pieter Waterdrinker

CC BY 3.0 - Foto van/door Julia Klotchkova

Pieter Waterdrinker (Haarlem, 17 oktober 1961) is een Nederlandse schrijver en journalist. Waterdrinker is geboren als Pieter Arie Johannes van der Sloot, Waterdrinker is de achternaam van zijn moeder die hij later officieel aannam.

Biografie

Waterdrinker groeide op in een familiehotel in Zandvoort. Hij studeerde Russisch, Frans en Nederlands Recht aan de Universiteit van Amsterdam, woonde daarna lange tijd op de Canarische Eilanden en werkte als journalist voor onder meer De Telegraaf, de VPRO en Vrij Nederland. In 1996 vestigde de auteur zich in Rusland, waar hij in hoog tempo onder de achternaam van zijn moeder zijn boeken begon te publiceren die opvielen door de on-Nederlandse thematiek en toon.

Waterdrinker woont al twintig jaar samen met de Russische filologe en kookboekenschrijfster Julia Klotchkova, afwisselend in Moskou en Sint-Petersburg.

In 2018 was Waterdrinker te gast in het progra…Lees verder op Wikipedia