Boek
Nederlands
Maatschappijkritische essays door de Amerikaanse activiste.
Titel
Wiens verhaal is dit?
Auteur
Rebecca Solnit
Vertaler
Karina van Santen Martine Vosmaer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Whose story is this?
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Podium, © 2020
237 p. : ill.
ISBN
9789057595110 (hardback)

Besprekingen

De auteur is historica, schrijfster en activiste. Haar werk beslaat een groot aantal diepgaande essays, in vele talen vertaald en onder andere gepubliceerd in The Guardian. Zij gaat geen misstand uit de weg, met onderwerpen als de wereldwijde onderdrukking van de vrouw, macht, racisme, seksualiteit, genderproblematiek en klimaatverandering. Zij gaat diep op de materie in, spaart kolen noch geiten en stelt zich strijdbaar op. De eerste vijftien essays vallen onder de noemer 'De schreeuwers en de gesmoorden', de overige zes onder 'Openingen'. Rode draad is het collectieve veranderingsproces, een verschuiving van welke stem wordt gehoord en welk leven wordt gewaardeerd. Dat is ook de link naar de titel: 'Wiens verhaal is dit?' Ze is Amerikaanse, legt andere accenten; alles lijkt wat meer uitgesproken, maar de kern is zeer actueel en urgent. Haar stijl is literair, ze is belezen, scherp en gevat. Kanttekening: haar oprechte strijdbaarheid gaat soms richting (te) grote gedrevenheid en haa…Lees verder

Over Rebecca Solnit

CC BY 2.5 - Foto van/door Charles Kremenak

Rebecca Solnit (Bridgeport (Verenigde Staten, 24 juni 1961) is een Amerikaanse auteur. Solnit heeft boeken en essays geschreven over een groot aantal onderwerpen als milieu, politiek en kunst. Ze is ook redacteur bij Harper's Magazine, waarvoor ze iedere twee maanden een essay schrijft.

Opleiding

Solnit werd geboren in Bridgeport (Verenigde Staten) en verhuisde in 1966 naar Novato (Californië) Op haar zeventiende verhuisde Solnit naar Parijs om te studeren. Hierna keerde ze terug naar de Verenigde Staten, waar ze studeerde aan de San Francisco State University. Ze behaalde in 1984 haar master Journalistiek aan de University of California (Berkeley).

Carrière

Solnit kreeg bekendheid door haar boek River of Shadows: Eadweard Muybridge and the Technological Wild West over de Amerikaanse fotograaf Eadweard Muybridge.

Haar in 2008 op de website T…Lees verder op Wikipedia

Suggesties