Boek
Nederlands

Een wereld vol patronen : de geschiedenis van kennis

Rens Bod (auteur)
+1
Een wereld vol patronen : de geschiedenis van kennis
×
Een wereld vol patronen : de geschiedenis van kennis Een wereld vol patronen : de geschiedenis van kennis

Een wereld vol patronen : de geschiedenis van kennis

Geschiedenis van de toename van menselijke kennis op allerlei gebied door ervaring, waarneming, wetenschap en experiment.
Titel
Een wereld vol patronen : de geschiedenis van kennis
Auteur
Rens Bod
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Prometheus, 2019
473 p. : ill.
ISBN
9789035136793 (hardback)

Besprekingen

De auteur van dit indrukwekkende boek verhaalt aan de hand van patronen met onderliggende principes en evolutieprocessen, de geschiedenis van de kennis die de mens heeft opgedaan sinds hij voet op Aarde zette. De grootste verandering in de natuurwetenschappen vond plaats tijdens de Neolithische Revolutie ongeveer 10.000 v.Chr. Uitermate boeiend wordt geschreven over de domesticatie, het proces waarmee dieren en planten door selectie en fokken steeds meer aangepast raken aan het leven dicht bij en in dienst van de mens. Dit waren vormen van rationeel denken die de wereld veranderden. Dit boek bestaat uit tien casuswetenschappen, waaronder wiskunde, sterrenkunde, taalkunde, geschiedwetenschap en rechtswetenschap. Gedegen is het hoofdstuk over de interpretatie van de sterrenkunde en astrologie en patronen in planeetbewegingen en eclipsen. Het boek eindigt met de toekomst van de kennis in een digitale wereld. Voorzien van zwart-witillustraties, een notenapparaat en een personen- en zakenr…Lees verder

Over Rens Bod

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vankampen2000

Rens Bod (Bergh, 1965) is een hoogleraar computationele geesteswetenschappen en geschiedenis van de geesteswetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij doet onderzoek naar patronen en hun onderliggende principes in taal, muziek, kunst, literatuur en geschiedenis. Daarnaast onderzoekt hij de geschiedenis van het patroon- en principezoeken door (geestes)wetenschappers zelf, waarmee hij een impuls heeft gegeven aan het nieuwe vakgebied "geschiedenis van de geesteswetenschappen".

Bod is oprichter van de wetenschappelijke actiegroep WOinActie die zich sterk maakt voor de universiteit en haar toekomst.

Carrière

Opleiding en onderzoek

Rens Bod studeerde natuur- en sterrenkunde aan de Universiteit Utrecht gevolgd door een studie letteren aan de Universiteit Sapienza Rome. In 1995 promoveerde hij in de computerlinguïstiek aan de Universiteit van…Lees verder op Wikipedia