Boek Nederlands

Sjakie en de chocoladefabriek

Roald Dahl (auteur), Quentin Blake (illustrator), Harriët Freezer (vertaler)
+1
Sjakie en de chocoladefabriek
×
Sjakie en de chocoladefabriek Sjakie en de chocoladefabriek

Sjakie en de chocoladefabriek

Roald Dahl (auteur), Quentin Blake (illustrator), Harriët Freezer (vertaler)
  • Vanaf 9-11 jaar
Andere stomme, vervelende kinderen krijgen in een chocoladefabriek de meest rare ongelukken. Maar voor Sjakie wordt het de heerlijkste dag uit zijn leven! Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Sjakie en de chocoladefabriek
Auteur
Roald Dahl
Illustrator
Quentin Blake
Vertaler
Harriët Freezer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Charlie and the chocolate factory
Uitgever
Utrecht: Uitgeverij De Fontein Jeugd, 2020
176 p. : ill.
ISBN
9789026142932 (paperback)

Ook in de collectie als:

Boek: Nederlands (andere uitgaves), Engels
Luisterboek: Nederlands

Besprekingen

Willie Wonka is de grootste uitvinder en fabrikant van chocolade en ander lekkers. Hij heeft om vijf willekeurige repen een gouden wikkel gedaan. De vinders mogen de fabriek bezichtigen. De eerste vier winnaars zijn allemaal onhebbelijke kinderen. Tijdens de rondgang krijgen zij een bedrijfsongeval dat aan hen zelf te wijten is. De laatste wikkel is gevonden door Sjakie Stevens. De familie Stevens is zo arm dat ze echt honger lijden. Maar ze zijn heel enthousiast over de fabriek. Samen met opa Jacob beleeft Sjakie de heerlijkste dag van zijn leven. De intrige is heel onverwacht en vol humor. Het verhaal blijft uitnodigen tot lezen met veel dialoog, grappige tegenspraken, woordspel binnen de liederen van de Oempe Loempa. De verbeelding wordt sterk geprikkeld. Vanaf de 44e druk voorzien van grappige tekeningen van Quentin Blake; leuke omslagtekening in kleur. Vanaf ca. 10 jaar.

Sjakie en de chocoladefabriek

Alle ingrediënten voor een oerdegelijk en zelfs cliché verhaal zijn hier aanwezig: een arme jongen die het maakt. Het armzalige milieu van Sjakie, die met twee paar stokoude grootouders en een paar hardwerkende ouders onder de geur van de immer stampende chocoladefabriek leeft, wordt uitvoerig beschreven. Over de grootouders staat er bijvoorbeeld: Alle grootouders waren boven de negentig. Ze waren zo verschrompeld als pruimedanten en zo mager als geraamten, en de hele lieve lange dag, tot Sjakie binnenkwam, lagen ze stilletjes in bed, twee aan ieder eind ... En al weet je dat het niet anders kan of Sjakie vindt de gouden wikkel, het verhaal is zo plastisch en meeslepend dat voorspelbaarheid of clichés er helemaal niet toe doen. Omdat voor Sjakie alles winst is en hij niets verwacht, blijven hij en zijn grootvader Jacob als laatste over. Zoals de meeste van Roald Dahls boeken dompelt ook dit boek de lezer onder in een echt taalbad. Dahl is een meester van de synoniemen en hij goochelt …Lees verder