Boek
Nederlands

Monster

Roderik Six (auteur)
Een man, die rouwt om zijn vrouw die bij een auto-ongeluk is omgekomen, slaagt er niet in om te gaan met zijn verdriet, totdat hij een besluit neemt en de ultieme consequenties aanvaardt.
Onderwerp
Rouwproces, Liefde, Dood
Titel
Monster
Auteur
Roderik Six
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2021
126 p.
ISBN
9789044626032 (hardback)

Besprekingen

Van dieren en doden

Roderik Six' korte rouwonderzoek Monster is weinig doorleefd, weinig stijlvol en weinig lezenswaardig.

Dan neem je een Roderik Six ter hand om nog eens heerlijk te verdwalen in een lange volzin vol beeldrijke taal, blijkt de auteur van Vloed, Val en Volt toegetreden tot de sekte schrijvers die geen vijf woorden achter ­elkaar kunnen zetten zonder er een lees­teken tussen te plaatsen.

De literaire kortademigheid heeft in Monster echter een reden. Six wilde de lichamelijke impact van rouw doen voelen en dat zou met compacte, uitgebeende zinnetjes nu eenmaal beter werken. Lezers van pakweg ­James Ellroy weten dat strak gekortwiekt ritmisch proza soms letterlijk adembenemend kan zijn, maar Six' ritmiek is nooit van die aard dat zijn zinnen een fysieke impact krijgen. Hoe lijfelijk hij de rouw ook probeert te omschrijven, Six' fictionele onderzoek naar de gevolgen van het splijtende verlies van een geliefde blijft op geen enkel moment aan de ribben kleven. Misschien omdat zijn rokende, drinkende en zichzelf in slaap huilende hoofdpersonage een schamel samenraapsel van …Lees verder

RODERIK SIX Monster

BOEKENBAL

Een man rouwt om zijn vrouw, die in een autoongeval tot vleesbrij werd herleid. Wie smult van termen als ‘vleesbrij’ kan zich als op een bacchanaal verzadigen met het vierde boek van Roderik Six. Het zuipende, rancuneuze, vuilgebekte hoofdpersonage wentelt zich in een poel van bitter cynisme waaruit enkel een ‘ocharme ik’ opstijgt, en die – behalve zijn libido – volledig door walging vergiftigd lijkt. Het is een dun boekje. Met korte hoofdstukken. En veelal korte zinnen. Wie weet trachtte Six het triumviraat van de uitgepuurde vertelling (Catherine Lacey, Jesse Ball, Cynan Jones) achterna te lopen, maar zijn slordig snoeiwerk verkwist de beoogde magnetische fascinatie en laat enkel een braakland over met suffe zinnen als: ‘Ik ben hier en zij is nergens. Toch wou ik dat ik bij haar was.’ Qua beeldspraak vergaart Six – behalve enkele originele voltreffers – een stoet van platitudes waarbij je vaak halverwege de rest van d…Lees verder

In zijn vierde roman beschrijft de Vlaamse auteur (1979) in gestileerde, korte zinnen een man die rouwt om zijn vrouw die bij een auto-ongeluk is omgekomen. Aanvankelijk verschanst hij zich apathisch in zijn woning. Vervolgens probeert hij de pijn te bestrijden met meedogenloze regelmaat. Totdat hij een besluit neemt en de ultieme consequenties aanvaardt. Over rouw zei de auteur in een interview: ‘De wereld lijkt van beton, en dat wilde ik ook in de taal hebben, zodat je die kwelling voelt: kortademige zinnetjes.’ De auteur is literair journalist bij het weekblad Knack. Zijn romans zijn bekroond met diverse literaire prijzen.