In een nabije toekomst bezitten veel mensen een 'kentuki', een apparaat met het uiterlijk van een aaibaai dier, maar met binnenin een camera die de beelden doorstuurt naar een onbekende gebruiker elders op de wereld.
Titel
Duizend ogen
Auteur
Samanta Schweblin
Vertaler
Eugenie Schoolderman Arie Van der Wal
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Kentukis
Uitgever
[Amsterdam]: Meridiaan Uitgevers, 2020
259 p.
ISBN
9789493169227 (paperback)

Besprekingen

Geobsedeerd door grommende knuffeldieren

Haar horrorboek Fever Dream wordt verfilmd, en ook in de jongste roman van Samanta Schweblin (42) komt de wereld die ze schetst akelig dichtbij. 'Er is iets in de ogen van dieren en robots dat ons destabiliseert.'

Het werk van de Argentijnse schrijfster Samanta Schweblin balanceert op het onbehaaglijk snijvlak tussen werkelijkheid en surrealiteit. Haar roman Fever Dream speelt zich af in een ziekenhuis, waar een stervende vrouw episodes uit haar verleden vertelt aan een vreemde jongen die een deel van zijn ziel ontbeert. In haar verhalenbundel De mond vol vogels voert ze een vrouw op die verliefd wordt op een meerman, een zwangere vrouw die haar foetus doet krimpen tot hij zo klein is als een amandel en hem dan uitspuwt, en een tienermeisje dat levende vogels opeet.

Haar jongste roman, Duizend ogen, is misschien nog haar meest onbehaaglijke werk tot nog toe - en haar meest realistische. De dystopische premisse is griezelig aannemelijk: in de hele wereld zijn mensen geobsedeerd door kentuki's, robotachtige knuffeldieren die op afstand bestuurd worden door onbekenden, die de diertjes doen bewegen en hun omgeving in de gaten houden, maar die alleen via grom- en piepgeluiden communiceren…Lees verder

Panopticum

De doos van Pandora in de vorm van een pluchen pandabeer: een briljante literaire vondst maar Samanta Schweblin schrikt van haar eigen schepping.

Vingerafdrukken op identiteitskaart en iPhone, camera’s met gezichtsherkenning, elke click op het internet die verhandeld wordt, gezondheidsapps die je locatie opslaan, BV’s die hun sextings viraal zien gaan... De lijst is langer, de epitaaf glashelder: privacy is morsdood. En niemand die erom maalt. Integendeel, we dansen halfnaakt op het graf van onze geheimen terwijl we likes als confetti rondstrooien.

In de nieuwe roman van Samanta Schweblin offeren we onze privacy vrijwillig op aan een ‘kentuki’. Zo’n pluchen beest doet denken aan een Furby, maar dan voorzien van een camera en bediend door een anonieme tegenpartij die een licentie koopt om de kentuki te mogen bezielen en zo dus een inkijk in je leven krijgt. Je weet niet wie jouw kentuki bestuurt, maar dat is best makkelijk te achterhalen: een getekend alfabet of een ouijabord doet wonderen.

Dat lijkt in het voordeel van de digitale voyeur, maar die moet zich wel gedragen, want elke …Lees verder

Roman die draait om een nieuwe gadget: een ‘kentuki’, een apparaat op wieltjes met van buiten het zachte uiterlijk van een aaibaar dier, maar van binnen een camera en een computer om contact met internet te maken. Wie een kentuki koopt krijgt zo een soort huisdier, maar met de eigenaardigheid dat het apparaat via zijn camera beelden doorseint naar een onbekende gebruiker elders ter wereld. Zo koop je dus eigenlijk heel bewust je eigen inbreuk op privacy, maar zoals veel gadgets wordt ook de kentuki al snel populair. Via om en om vertelde verhalen van een handvol gebruikers laat de schrijver zien wat de risico's zijn: de één raakt er net zo aan verslaafd als aan het Big Brother-televisieprogramma, de ander koopt tientallen kentuki's om er een slaatje uit te slaan, een derde wordt in het geheim gefotografeerd en aldus gebruikt voor een kunstproject, een vierde raakt op ongezonde wijze geïnteresseerd in het privéleven van de persoon die ze bekijkt. Huiveringwekkende maar geloofwaardige e…Lees verder