Luisterboek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Als twee jeugdvrienden elkaar na veertig jaar weer ontmoeten, blijkt dat zich destijds een tragedie tussen hen heeft afgespeeld met betrekking tot de vrouw van een van hen.
Onderwerp
Schuld, Vriendschap, Liefde
Titel
Gloed
Auteur
Sándor Márai
Verteller
Eric Schneider 1934-2022
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Hongaars
Oorspr. titel
A gyertyák csonkig égnek
Uitgever
Amsterdam: Rubinstein, 2008
6 cd's
Speelduur
ca. 6 uur en 20 min.
ISBN
9789047602811

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Integrale weergave van het gelijknamige boek, voorgelezen door Eric Schneider, die Henrik speelde in het gelijknamige toneelstuk, dat bekroond werd met de NRC/Handelsblad-publieksprijs. Een roman uit 1942 van de Hongaarse schrijver (1900-1989), die volkomen vergeten in San Diego zelfmoord pleegde. De oude generaal Henrik, die tientallen jaren eenzaam heeft geleefd, krijgt een brief van zijn jeugdvriend Konrád, die lang geleden naar de tropen was vertrokken nadat er tussen hem en Henrik iets was voorgevallen. Dit had te maken met Henriks mooie vrouw Krysztina, die kort voor Konráds vertrek met Henrik was getrouwd. In de brief kondigt Konrád zijn bezoek aan. Henrik bereidt zich er zorgvuldig op voor en als zijn vriend verschijnt, ontvouwt zich in Henriks monoloog - Konrád luistert slechts - de tragedie die zich ruim veertig jaar geleden heeft afgespeeld. Het verhaal heeft een spannende plot die uitstekend in elkaar zit en waarbij goed gebruik wordt gemaakt van het verschil tussen de bei…Lees verder

Over Sándor Márai

Sándor Márai, uitspraak: sjàandor màaraji, oorspronkelijk Sándor Grosschmid de Mára (Košice, 11 april 1900 - San Diego, 22 februari 1989) was een Hongaarse schrijver en journalist.

Biografie

Márai werd geboren te Kassa (toenmalig Oostenrijk-Hongarije, thans Košice in Slowakije), in een gemagyariseerde Saksische burgerfamilie. Hij studeerde in Leipzig, Frankfurt en Berlijn en was tussen 1923 en 1929 correspondent van de Frankfurter Zeitung in Parijs. Hij vertaalde Franz Kafka en Georg Trakl naar het Hongaars. Vanaf 1929 verschenen romans, verhalen, essays en toneelstukken van zijn hand.

Na een tijdlang in Italië te hebben gewoond, emigreerde Márai naar de Verenigde Staten, waar hij zich in San Diego vestigde. Hij bleef in zijn moedertaal publiceren, maar zijn boeken bereikten slechts een klein publiek, omdat zijn werk in zijn moederland – op dat moment communistisch – werd geweerd. Na het overlijden van zijn echtgeno…Lees verder op Wikipedia