Boek
Nederlands

Rafelen

Sanne Huysmans (auteur)
Na een periode van liefdesverdriet duikt de jonge wetenschapper Clara onder in denkwereld van een fysicaprofessor.
Onderwerp
Liefde, Relaties
Titel
Rafelen
Auteur
Sanne Huysmans 1988-
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Houtekiet, 2017
220 p.
ISBN
9789089245625 (hardback)

Besprekingen

Van de orde naar de chaos, en terug

Debutante Sanne Huysmans (°1988) laat filosofie en wetenschap elkaar de hand reiken in een diepzinnige roman vol ideeënspinsels.

Een opgewekte verschijning kun je Clara Badisco, de hoofdpersoon van Sanne Huysmans' debuutroman Rafelen, hoegenaamd niet noemen. Ze kampt met hevig chagrin d'amour, nadat haar vriend Jakob haar onverwachts in de steek liet en een dertigdagenbreak instelde. Waarna ze in haar binnenwereld gaat wroeten naar oorzaak en gevolg. Want hadden Jakob en zij geen symbiotische band?

Intussen voelt ze zich ook lichtjes verheven boven haar omgeving. 'Clara moest toegeven dat ze overtuigd was van de oeverloze domheid van de mens. Volstrekt moedeloos werd ze van de grijze zielen die de winkelstraten bevolkten.' Het in zichzelf gekeerde meisje positioneert zich 'aan de zijlijn als een omstaander'.

In het eerste deel van deze veellagige en eloquente roman likt Claire haar wonden in filosofisch getinte dagboeknotities, waar ze alleen is met 'haar spooksels'. Ze wil voorkomen dat haar leven nog meer uit elkaar gaat vallen. Of is het eerder '…Lees verder

Mooie jonge godinnen

Wetenschap en liefdesverdriet.

Als we Clara Badisco leren kennen, is ze net verlaten door haar vriend Jakob. Nog wezenloos van de schok probeert ze zichzelf weer samen te stellen, verbaasd over 'hoe weinig er van me overblijft als hij er niet is'.

Sanne Huysmans (1988, studeerde politieke wetenschappen en filosofie) creëert in de eerste helft van haar debuut Rafelen slechts een handvol personages, allemaal even eenzelvig. Het zijn introverten, met een afkeer van smalltalk. 'De lippen zijn ook een sluitspier, de excrementen van de geest worden erdoor geloosd.' Later in de roman vinden alle losse bedenkingen over communicatie zich in één theorie, een 'windroos' van hoffelijkheid.

Deze eerste helft bestaat uit dagboeknotities, geschreven in de eerste persoon enkelvoud: één hoofdstuk voor elk van de eerste dertig dagen na het vertrek van Jakob. Iedereen die wel eens verlaten is en daaronder leed, zal iets herkenbaars aantreffen in deze notities over zelfver…Lees verder

De roman, bestaande uit drie delen, start met hoofdpersoon Clara, een jonge fysicastudente wier partner net een relatiepauze van dertig dagen heeft ingelast; dertig hoofdstukken behandelen telkens een dag. Radeloos verdriet gaat langzaam over in een besef dat Clara nog zelfstandig kan leven. In deel twee verschuift het perspectief van de eerste naar de derde persoon en belandt Clara via-via aan het bureau van professor Herman Ides die haar vraagt om haar bijzondere denkvermogen op het gebied van sociale fysica toe te passen op zijn werk. Clara’s nieuwe leven van wetenschap, literatuur en het spanningsveld van fictie en werkelijkheid, wordt gevormd door haar band met de professor en andere jonge denkers. Ze probeert hiermee aan haar eigen complexe persoonlijkheid te ontsnappen, maar het laatste deel laat zien dat dit nooit helemaal lukt. Een intrigerende filosofische ode aan grote denkers en schrijvers die achterin ook als bronnen worden genoemd. In deze filosofisch-wetenschappelijke d…Lees verder