De slaap die geen uren kent : roman

+1
De slaap die geen uren kent : roman
×
De slaap die geen uren kent : roman De slaap die geen uren kent : roman

De slaap die geen uren kent : roman

De invloed van bepaalde gebeurtenissen op het leven van vier generaties van een familie.
Titel
De slaap die geen uren kent : roman
Auteur
Sebastiaan Chabot 1989-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2020
276 p.
ISBN
9789025458041 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Too creative writing

Het debuut van Sebastiaan Chabot barst van de spitsvondigheidjes, creatieve vondsten en originele beelden. Zijn hoofdpersonen hadden wel wat meer aandacht verdiend.

Altijd leuk, als je een blurb van een schrijver met internationale allure op je debuutroman kunt zetten. Sebastiaan Chabot (1989), die de prestigieuze master Creative Writing aan New York University volgde, kreeg een fijne quote van zijn leermeester Jonathan Safran Foer. Die noemt De slaap die geen uren kent een roman vol 'verbeeldingskracht'.

1950. We sjokken de roman binnen met ene meneer Kuschfeld die verantwoordelijk is voor de straatverlichting in Reichsburg, een Duits gehucht. Na een nogal lang uitgesponnen vergadering van het 'Reichsburg Comité voor Naoorlogse Heroverwegingen' krijgt deze uitgebluste vijftiger de opdracht alle lantarenlampen te vervangen. Er zijn flitsender manieren om een roman te beginnen.

Maar dan duikt er tijdens Kuschfelds nachtelijk werk een vreemde figuur op; zijn 'alternatieve zelf', een evenbeeld dat alles heeft gedaan wat Kuschfeld heeft gelaten en andersom. Hij is het niet eens met Kuschfelds voornemen binnenkort uit het leven…Lees verder

De straatlichtbewaarder Kurt Kuschfeld is in Duitse plaats Reichsburg in de jaren vijftig verantwoordelijk voor de straatlantaarns. Hij heeft geen energie meer om verder te leven en vraagt zijn huisarts er een einde aan te maken. Maar dan blijkt dat hij een parallel leven bezit waarin hij met zijn vriendin van vroeger verder leeft en een zoon krijgt. Victor en Benjamin zijn de achterkleinzoons en groeien op in Den Haag. Met hun opa hebben ze af en toe Skype contact. Maar dan ontdekt hun vader dat zijn vader op papier in 1945 is overleden en dat er dus een overleden en een levende versie van zijn vader bestaat. Daardoor blijkt het verleden anders te zijn dan het altijd leek. Het verhaal speelt afwisselend in 1950 en in de tegenwoordige tijd. Door de perspectiefwisseling houdt het verhaal vaart. Langzaamaan krijg je als lezer zicht op de familiegeheimen van de vier generaties. Debuutroman geschreven in een heldere en mooie, beeldende stijl.

Over Sebastiaan Chabot

Sebastiaan Chabot (1989) is een Nederlandse schrijver.

Biografie

Chabot is de oudste zoon van Bart Chabot en een broer van Splinter Chabot. Hij studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en vertrok hierna naar New York waar hij de tweejarige opleiding Creative Writing aan de NYU volgde. In 2017 studeerde Chabot af bij Jonathan Safran Foer. Ook kreeg hij colleges van Zadie Smith, Martin Amis en Joyce Carol Oates. Om te worden toegelaten tot deze prestigieuze masteropleiding stuurde Chabot de eerste twintig, Engelstalige, bladzijden van zijn latere roman in. Van de circa 2.500 aanmeldingen werden twaalf studenten toelaten. Van de meest beloftevolle student van zijn lichting zouden achteraf alle kosten worden vergoed, en die student bleek Chabot.

Het hoofddoel van de opleiding was het schrijven van een boek. Dit boek zou uiteindelijk de masterscriptie vormen. Zijn belangrijkste docenten waren Foer en Oates, die he…Lees verder op Wikipedia