Boek Nederlands

De geesten van Hill House

Shirley Jackson (auteur), Rob Van Moppes (vertaler), Bertram Koeleman (nawoord)
+1
De geesten van Hill House
×
De geesten van Hill House De geesten van Hill House

De geesten van Hill House

Shirley Jackson (auteur), Rob Van Moppes (vertaler), Bertram Koeleman (nawoord)
Een professor in de wijsbegeerte die gefascineerd wordt door paranormale verschijnselen, wil een spookhuis onderzoeken.
Titel
De geesten van Hill House
Auteur
Shirley Jackson
Vertaler
Rob Van Moppes
Nawoord
Bertram Koeleman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The haunting of Hill House
Editie
Tweede herziene druk
Uitgever
Amsterdam: LJ Veen Klassiek, 2018
280 p.
ISBN
9789020415742 (paperback)

Ook in de collectie als:

Boek: Nederlands, Engels

Besprekingen

Hoor wie klopt daar

Klassiek Stephen King bewonderde haar werk en Netflix bewerkte het zopas tot een serie. Shirley Jacksons De geesten van Hill House van 1959 heeft nog niets aan sfeer ingeboet.

Een spookhuis. Een huis bewoond door geesten. Een hoop stenen besmet door het kwaad, waar geen liefde of geluk kunnen wonen. Een argeloze ziel komt niet ongeschonden buiten. Het spookhuis is een onmisbaar decorstuk in de American Gothic, de horrorliteratuur die haar wortels heeft bij klassieke Amerikaanse schrijvers. De stamvader heet Edgar Allan Poe. Met een sfeer geleend van de Duitse Romantiek blies hij leven in 'Het huis van Usher', dat zijn lezers als een ziekte overvalt. Daarna kwamen ­Nathaniel Hawthorne, Henry ­James en Edith Wharton door Amerikaanse huizen spoken. Stuk voor stuk schrijvers die respect afdwingen, en die meer dan horror in hun mars hadden.

Met The shining scoorde ­Stephen King het bestverkopende spookhuisverhaal ooit, maar hij wist dat hij moest onderdoen voor een huisvrouw uit Vermont. Zij heette Shirley Jackson (1916-1965), en zij had, aldus King, 'het perfecte spookhuisverhaal' geschreven. En gelijk heeft hij. De geesten van Hill House …Lees verder

Doctor Montague wil met drie proefpersonen een zomer lang controleren of de reputatie van Hill House als ‘spookhuis’ waar is. Een van de proefpersonen is Eleanor Vance, een getroebleerde jonge vrouw. Zij wordt in het gezelschap de katalysator van een steeds groeiende dreiging. Shirley Jackson (1916-1965) is bekend geworden door haar cerebrale, literaire, fijnzinnige horrorverhalen. In feite overstijgt haar werk elke genrebepaling. Ook in ‘De geesten van Hill House’ gaat het niet om shockeffecten, maar om een onderhuidse, broeierige, tegenstrijdige sfeer die erg beklemmend aandoet. Jackson is een styliste van hoog niveau die in één paragraaf makkelijk humor en ontzetting of dreiging samenbrengt. Dit is een literair meesterwerk maar tegelijkertijd een beklijvend en spannend verhaal dat wel degelijk doet griezelen. Populaire Netflix-serie (hoofdrol Michiel Huisman) waarin het verhaal een geheel eigen draai heeft gekregen.