Boek
Nederlands
Een professor in de wijsbegeerte die gefascineerd wordt door paranormale verschijnselen, wil een spookhuis onderzoeken.
Titel
De geesten van Hill House
Auteur
Shirley Jackson
Vertaler
Rob Van Moppes
Nawoord
Bertram Koeleman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The haunting of Hill House
Editie
Tweede herziene druk
Uitgever
Amsterdam: LJ Veen Klassiek, 2018
280 p.
ISBN
9789020415742 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

Hoor wie klopt daar

Klassiek Stephen King bewonderde haar werk en Netflix bewerkte het zopas tot een serie. Shirley Jacksons De geesten van Hill House van 1959 heeft nog niets aan sfeer ingeboet.

Een spookhuis. Een huis bewoond door geesten. Een hoop stenen besmet door het kwaad, waar geen liefde of geluk kunnen wonen. Een argeloze ziel komt niet ongeschonden buiten. Het spookhuis is een onmisbaar decorstuk in de American Gothic, de horrorliteratuur die haar wortels heeft bij klassieke Amerikaanse schrijvers. De stamvader heet Edgar Allan Poe. Met een sfeer geleend van de Duitse Romantiek blies hij leven in 'Het huis van Usher', dat zijn lezers als een ziekte overvalt. Daarna kwamen ­Nathaniel Hawthorne, Henry ­James en Edith Wharton door Amerikaanse huizen spoken. Stuk voor stuk schrijvers die respect afdwingen, en die meer dan horror in hun mars hadden.

Met The shining scoorde ­Stephen King het bestverkopende spookhuisverhaal ooit, maar hij wist dat hij moest onderdoen voor een huisvrouw uit Vermont. Zij heette Shirley Jackson (1916-1965), en zij had, aldus King, 'het perfecte spookhuisverhaal' geschreven. En gelijk heeft hij. De geesten van Hill House …Lees verder

Doctor Montague wil met drie proefpersonen een zomer lang controleren of de reputatie van Hill House als ‘spookhuis’ waar is. Een van de proefpersonen is Eleanor Vance, een getroebleerde jonge vrouw. Zij wordt in het gezelschap de katalysator van een steeds groeiende dreiging. Shirley Jackson (1916-1965) is bekend geworden door haar cerebrale, literaire, fijnzinnige horrorverhalen. In feite overstijgt haar werk elke genrebepaling. Ook in ‘De geesten van Hill House’ gaat het niet om shockeffecten, maar om een onderhuidse, broeierige, tegenstrijdige sfeer die erg beklemmend aandoet. Jackson is een styliste van hoog niveau die in één paragraaf makkelijk humor en ontzetting of dreiging samenbrengt. Dit is een literair meesterwerk maar tegelijkertijd een beklijvend en spannend verhaal dat wel degelijk doet griezelen. Populaire Netflix-serie (hoofdrol Michiel Huisman) waarin het verhaal een geheel eigen draai heeft gekregen.

Over Shirley Jackson

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Armen

Shirley Jackson (San Francisco, 14 december 1916 – North Bennington, 8 augustus 1965) was een Amerikaans schrijfster.

Jackson schreef een zestal romans en talloze korte verhalen, waarvan het kortverhaal The Lottery (1948) en de romantische griezelroman The Haunting of Hill House (1959) het bekendst zijn. Typerend voor haar schrijfstijl was de horror- en fantastische inslag waarmee vertellingen waren opgebouwd. Ze was getrouwd met criticus Stanley Edgar Hyman.

The Haunting of Hill House werd in het Nederlands vertaald als De geesten van Hill House. Het boek werd twee keer verfilmd, in 1963 door Robert Wise onder de titel The Haunting, en in 1999 door Jan de Bont onder dezelfde titel.

Jackson had heel wat gezondheidsproblemen, onder meer veroorzaakt door haar overgewicht en haar rookgedrag. Ze overleed in 1965 op 48-jarige leeftijd aan een coronaire occlusie.

In 2020 verscheen de film Shirley waarin Jackson…Lees verder op Wikipedia