Boek
Nederlands

We hebben altijd in het kasteel gewoond

Shirley Jackson (auteur), Niña Weijers (nawoord), Rob Van Moppes (vertaler)
De komst van een neef zorgt voor de nodige onrust onder de bewoners van een huis waar zes jaar geleden vijf familieleden zijn vergiftigd.
Titel
We hebben altijd in het kasteel gewoond
Auteur
Shirley Jackson
Nawoord
Niña Weijers 1987-
Vertaler
Rob Van Moppes
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
We have always lived in the castle
Editie
Tweede, herziene druk
Uitgever
Amsterdam: L.J. Veen Klassiek, 2017
202 p.
ISBN
9789020415391 (paperback)

Besprekingen

De achttienjarige Merricat Blackwood voelt onraad. Maar wat? Wat bedreigt haar veilige, gelukkige bestaan? Het bestaan dat zij, haar zus Constance en oom Julian in de zes jaar na de moord op de andere familieleden hebben opgebouwd. Het idyllische bestaan in het prachtige oude huis. Het heerlijke leven afgezonderd van de boze buitenwereld en de hatelijke dorpelingen. Het bestaan dat Merricat met haar magische krachten en voorwerpen beschermt. Dan staat neef Charles voor de deur. Merricat zet al haar wapens in. De spanning in het boek wordt steeds groter en dreigender. De grenzen tussen normaal en abnormaal, tussen goed en kwaad, tussen realiteit en het bovennatuurlijke vervagen. In deze, haar laatste, roman houdt de Amerikaanse schrijfster Shirley Jackson (1916-1965) de maatschappij een spiegel voor en stelt de legitimiteit en validiteit van algemeen aanvaarde normen en waarden aan de orde. Volgens Time Magazine is dit een van de tien beste romans van 1962. Met een verhelderend nawoord…Lees verder

Over Shirley Jackson

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Armen

Shirley Jackson (San Francisco, 14 december 1916 – North Bennington, 8 augustus 1965) was een Amerikaans schrijfster.

Jackson schreef een zestal romans en talloze korte verhalen, waarvan het kortverhaal The Lottery (1948) en de romantische griezelroman The Haunting of Hill House (1959) het bekendst zijn. Typerend voor haar schrijfstijl was de horror- en fantastische inslag waarmee vertellingen waren opgebouwd. Ze was getrouwd met criticus Stanley Edgar Hyman.

The Haunting of Hill House werd in het Nederlands vertaald als De geesten van Hill House. Het boek werd twee keer verfilmd, in 1963 door Robert Wise onder de titel The Haunting, en in 1999 door Jan de Bont onder dezelfde titel.

Jackson had heel wat gezondheidsproblemen, onder meer veroorzaakt door haar overgewicht en haar rookgedrag. Ze overleed in 1965 op 48-jarige leeftijd aan een coronaire occlusie.

In 2020 verscheen de film Shirley waarin Jackson…Lees verder op Wikipedia

Suggesties