Het meisje dat ik achterliet

Shusaku Endo (auteur), Maria Smolders (vertaler)
De onmogelijke liefde tussen een universiteitsstudent en een fabrieksmeisje.
Onderwerp
Identiteit, Liefde, Japan
Titel
Het meisje dat ik achterliet
Auteur
Shusaku Endo 1923-1996
Vertaler
Maria Smolders
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Japans
Oorspr. titel
Watashi ga suteta onna
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Van Oorschot, © 2019
210 p.
ISBN
9789028282193 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Het meisje dat ik achterliet

Eerste zin. Een weduwnaar is een broedplaats voor maden.

De armoedige student Tsutomu heeft slechts twee doelen in het leven: poen scheppen en een meisje veroveren. Geld verdienen is in het naoorlogse Japan geen makkie en echt gewillig zijn de jongedames niet, dus enige vindingrijkheid dringt zich op. Tsutomu gaat in dienst bij een louche pooier en begint een correspondentie met de goedige bakvis Mitsu, die hij met de nodige leugens in bed lokt. Later zal hij zich verloven met het nichtje van een rijke directeur maar ondanks zijn geharde hart blijft hij aan Mitsu denken, het brave meisje dat hij met een levenslange verliefdheid opzadelde. De vreemde wroeging blijft hem kwellen en ook Mitsu heeft haar eigen lijdensweg af te leggen. Haar liefde voor Tsutomu heeft haar letterlijk bevlekt en uiteindelijk zal ze sterven in een leprakolonie.

Shusaku Endo (1923-1996) vergaarde westerse roem met Stilte , de roman die in 2016 door Martin Scorcese werd verfilmd als Silence . Dit noodlottige liefdesverhaal verschijnt nu voor het eerst in het…Lees verder

De roman schetst de complexe relatie tussen Yoshioka Tsutomu, een universiteitsstudent in Tokyo, en Mitsu, een eenvoudig, naïef meisje dat in een fabriek werkt. Zij is altijd bereid mensen in nood te helpen en wanneer zij instemt om met hem naar bed te gaan, doet zij dat omdat zij hem niet wil teleurstellen. Onmiddellijk daarna laat Yoshioka haar echter vallen. Zij onderneemt verwoede pogingen om hem terug te krijgen. Yoshioka is intussen afgestudeerd en werkt in een bedrijf. De nicht van de bedrijfsleider lijkt wel iets voor hem te voelen en hij gaat een relatie met haar aan, niet zozeer omdat hij van haar houdt, maar omdat hij op die manier carrière wil maken. Mitsu blijft echter van hem houden. Zij wordt zwaar ziek en zal een keuze maken die haar leven zal veranderen. De Japanse auteur Endō (1923-1996) was een overtuigd katholiek en geweten speelt een belangrijke rol in zijn werk. Mitsu heeft iets messianistisch. De oorspronkelijke uitgave dateert al van 1964, maar de roman is hele…Lees verder

Over Shusaku Endo

Shūsaku Endō (Japans, 遠藤 周作 Endō Shūsaku) (Tokio, 27 maart 1923 - aldaar, 29 september 1996) was een Japans schrijver. Hij wordt gezien als een van de grootste Japanse schrijvers uit de ‘derde generatie' van na de Tweede Wereldoorlog, samen met Junnosuke Yoshiyuki, Shotaro Yasuoka, Junzo Shono, Hiroyuki Agawa, Ayako Sono en Shumon Miura.

Endo was katholiek. In zijn werken zijn dan ook veel referenties naar dit geloof terug te vinden, evenals verwijzingen naar zijn kindertijd.

Biografie

Endo werd geboren in Tokio, maar zijn ouders verhuisden kort na zijn geboorte naar het door Japan bezette Mantsjoerije. In 1933 scheidden zijn ouders, waarna Endo met zijn moeder terugverhuisde naar Japan. Ze gingen wonen in Kobe. Zijn moeder bekeerde zich hier tot het katholieke geloof en voedde de jonge Endo op als katholiek. In 1935 werd hij gedoopt en kreeg daarbij de doopnaam Paulus.

Van 195…Lees verder op Wikipedia