Boek
Nederlands

Marta Oulie

Sigrid Undset (auteur)
Een jonge vrouw beleeft rond 1900 in Oslo grote spanningen in haar huwelijk.
Onderwerp
Ontrouw
Titel
Marta Oulie
Auteur
Sigrid Undset
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Fru Marta Oulie
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2003
141 p.
ISBN
90-450-0260-4

Besprekingen

De grote Noorse schrijfster Sigrid Undset (1882-1945) ontving in 1928 de Nobelprijs voor literatuur. Haar omvangrijk oeuvre omvat naast de eigentijdse roman, romans die in de Middeleeuwen spelen en literaire en historische essays. Vertalingen van haar werk in het Nederlands zijn te zeer gedateerd of niet meer verkrijgbaar (Kristin Lavransdochter, Lieve Dea, Olav Audunszoon op Hestviken). Met haar controversiële, de maatschappelijke positie van de vrouw ter discussie stellende reputatie, nam zij stevig deel aan het intellectuele en literaire debat in Noorwegen en Denemarken, het land waar Undset werd geboren. In haar eigentijdse romans vindt men de weerslag van haar burgerlijk-feministische opstelling terug.

Marta Oulie is Undsets in 1907 door de uitgever aanvankelijk niet geaccepteerde debuutroman. Het boekje van de toen 25-jarige schrijfster speelt aan het begin van de 20e eeuw in het kleinburgerlijke milieu van Kristiania (Oslo). De realistische ro…Lees verder
De grote Noorse schrijfster Sigrid Undset (1882-1945) ontving in 1928 de Nobelprijs voor literatuur. Haar omvangrijk oeuvre omvat naast eigentijdse roman ook romans die in de middeleeuwen spelen. Vertalingen van haar werk in het Nederlands zijn zeer gedateerd of niet meer verkrijgbaar ('Kristin Lavransdochter', 'Lieve Dea', 'Olav Audunszoon op Hestviken'). Marta Oulie is Undsets in 1907 door de uitgever aanvankelijk niet geaccepteerde debuutroman. Het boekje van de toen 25-jarige schrijfster speelt aan het begin van de 20e eeuw in het kleinburgerlijke milieu van Kristiania (Oslo). De realistische roman is geschreven in dagboekvorm. De eerste, door de hoofdpersoon uitgesproken zin 'Ik ben mijn man ontrouw geweest' moeten voor Undsets tijdgenoten choquerend geweest zijn! Marta is lerares en de jonge echtgenote van Otto Oulie. Zij geeft uiting aan haar lichamelijke en geestelijke wensen, verlangens en teleurstellingen. De - uiterst actuele - spanning tussen moderniteit en moederschap en …Lees verder

Over Sigrid Undset

Sigrid Undset (Kalundborg, 20 mei 1882 – Lillehammer, 10 juni 1949) was een Noorse romanschrijfster die in 1928 de Nobelprijs voor Literatuur won.

Undset werd in Kalundborg in Denemarken geboren, maar haar familie verhuisde naar Noorwegen toen zij twee jaar oud was. In 1924 bekeerde ze zich tot het katholicisme. Ze vluchtte in 1940 naar de Verenigde Staten wegens haar verzet tegen nazi-Duitsland en de Duitse bezetting, maar na de Tweede Wereldoorlog in 1945 keerde ze terug. Haar bekendste werk is Kristin Lavransdatter, een modernistische trilogie over het leven in Scandinavië in de middeleeuwen. Het boek speelt zich af in middeleeuws Noorwegen en werd van 1920 tot 1922 in drie delen gepubliceerd. Kristin Lavransdatter beeldt het leven van een vrouw van geboorte tot dood uit.

Undset stierf in Lillehammer op 67-jarige leeftijd.

Bibliografie

Hieronder alleen de in het Nederlands vertaalde titels: De meeste boe…Lees verder op Wikipedia