Boek
Nederlands

Marie Antoinette : portret van een middelmatige vrouw

Stefan Zweig (auteur)
+1
Marie Antoinette : portret van een middelmatige vrouw
×
Marie Antoinette : portret van een middelmatige vrouw Marie Antoinette : portret van een middelmatige vrouw

Marie Antoinette : portret van een middelmatige vrouw

Biografie van de Franse koningin (1755-1793), echtgenote van Lodewijk XVI.
Titel
Marie Antoinette : portret van een middelmatige vrouw
Auteur
Stefan Zweig
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Marie Antoinette : Bildnis eines mittleren Charakters
Uitgever
Utrecht: Uitgeverij IJzer, © 2019 | Andere uitgaves
440 p., [16] p. platen : ill.
ISBN
9789086841769 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

Oorspronkelijk in 1932 verschenen literaire biografie van de Franse koningin Marie Antoinette (1755-1793), het meest beroemde slachtoffer van de guillotine, door de beroemde Oostenrijks-joodse auteur (1881-1942). Marie Antoinette is de jongste dochter van de Oostenrijkse keizer en wordt op haar veertiende uitgehuwelijkt aan de Franse troonopvolger Lodewijk XVI. De subtitel van het boek 'Portret van een middelmatige vrouw' verraadt de rol die zij speelt aan het hof. Ze onderscheidt zich door haar knappe uiterlijk, maar is verder niet uitzonderlijk. Ze houdt van dansen en spelletjes, is ijdel en wat chaotisch, leeft haar leven in een kleine kring en is niet bijzonder populair. Zonder haar dramatische dood was ze slechts één van de vele koninginnen gebleven. Zweig schetst een mens van vlees en bloed in een onderhoudende, nog altijd vlot leesbare stijl. Vermakelijk zijn details zoals de opbouw van het kapsel van de koningin. De biografie is gebaseerd op de brieven van de hoofdpersoon aan …Lees verder

Over Stefan Zweig

Stefan Zweig (Wenen, 28 november 1881 – Petrópolis (bij Rio de Janeiro), Brazilië, 22 februari 1942) was een Oostenrijkse schrijver van Joodse afkomst. Zweig studeerde germanistiek, Romaanse kunst en filosofie in Oostenrijk, Frankrijk en Duitsland.

Als biograaf beschreef Zweig veel historische en literaire figuren uit het Europese cultuurgebied. Later schreef hij novellen en romans die opvielen door de psychologische benadering en het subtiele taalgebruik.

Leven

Zweig werd in een welgestelde Joodse familie geboren. De familie was niet religieus en Zweig noemde zich later een "Jood door toeval". Al tijdens zijn studie gaf hij gedichten uit die de invloed van Rainer Maria Rilke en Hugo von Hofmannsthal laten zien. In 1904 verscheen zijn eerste novelle, het genre waarmee hij zijn grootste roem zou verwerven.

Hij meldde zich aan het begin van de Eerste Wereldoorlog vrijwillig bij de oorlogspers. Het verloop van de oorlog …Lees verder op Wikipedia