Boek Nederlands

Wael : het verhaal van een jongen uit Syrië

Suzanna Jansen (auteur)

Wael : het verhaal van een jongen uit Syrië

Suzanna Jansen (auteur)
Genre:
Wael (ik-persoon) groeide op in Syrië en was 19 toen de oorlog uitbrak. Lees over zijn vlucht naar Nederland, via onder meer Italië, en over de asielprocedure. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
Wael : het verhaal van een jongen uit Syrië / opgetekend door Suzanna Jansen
Auteur
Suzanna Jansen 1964-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Balans, © 2019
174 p. : kaarten
ISBN
9789460039874 (paperback)

Besprekingen

Wael is een 26-jarige ICT-student aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij groeide op in Syrië en was 19 toen de oorlog uitbrak. In dit boek doet Suzanna Jansen, die ook de bestseller 'Het pauperparadijs' schreef, verslag van wat Wael meemaakte in Syrië en tijdens zijn vlucht en asielprocedure in Nederland. In 2010 woont hij met zijn familie in een goede buurt in Homs. Hij studeert en heeft een baan en een vriendin. Als de oorlog begint, keert hij zich tegen Assad en zet zich in voor vluchtelingen en gewonden via het Rode Kruis. Omdat het leger hem zoekt, vlucht hij. Na Libanon en Egypte komt hij als bootvluchteling vanuit Libië naar Italië. Van daaruit belandt hij via Frankrijk en België in Nederland. Na verschillende AZC's en baantjes lukt het hem om zich in te schrijven bij de VU en weer te gaan studeren. Een goed (in de ik-vorm) geschreven, confronterend boek dat een intrigerend beeld geeft van hoe het leven van een gewone jongen opeens kan omslaan in een achtbaan van angstaanj…Lees verder

Wanneer ben je een vluchteling en wanneer niet meer?

Met sommige vragen krijgen alle vluchtelingen te maken. De nieuwe boeken 'Wael' en 'Na de vlucht' vullen elkaar aan.

Het zou allemaal goed komen, Wael wist het zeker. De 20-jarige ict-student uit Homs keek op 30 maart 2011 vol vertrouwen uit naar de toespraak van Assad. Ja, er waren spanningen en moeilijkheden, maar zijn president kon dat oplossen. Op de universiteitscampus waren schermen opgehangen. Het plein stond vol. Met deze historische speech zouden de opstandelingen van hun argumenten worden beroofd en voortaan zwijgen.

Het liep anders. Tijdens de redevoering werden niet Assads tegenstanders, maar zijn supporters steeds stiller. Wael was geschokt: zijn leider lachte de problemen weg en deed of er niks aan de hand was. Wael was om, voortaan hoorde hij bij de revolutionairen.

Op die voorjaarsdag veranderde Waels leven voorgoed. Van een doodgewone Syrische adolescent veranderde hij in een banneling die alles moest opgeven en acht jaar later zijn verhaal door schrijfster Suzanna Jansen liet optekenen, omdat hij wilde aantonen dat een vluchteling geen ander soort mens is.

'…Lees verder