Autobiografisch relaas van een jonge vrouw die zich ontworstelt aan een strenge mormoonse gemeenschap in Idaho en in Harvard en Cambridge gaat studeren.
Titel
Leerschool
Auteur
Tara Westover 1986-
Vertaler
Lette Vos
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Educated
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2018
398 p.
ISBN
9789403105703 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

Dit is geen boek over mormonen

Domineeskind Freek de Jonge vindt de bestseller van Tara Westover in de bus, die opgroeide in een streng mormoons milieu. Verplichte kost voor iedereen die religieus is opgevoed.

In de dagen dat mensen erachter beginnen te komen dat Facebook (God ziet alles) een geloof is dat afgezworen moet worden, is daar Leerschool, geen roman van Tara Westover. Voordat ze haar verpletterende herinneringen begint op te halen, moeten we van de schrijfster weten dat we non-fictie gaan lezen, en dat sommige namen en persoonlijke kenmerken zijn gewijzigd.

Dan stuiten we op een 'opmerking van de auteur'.

Ik citeer: 'Dit verhaal gaat niet over het mormonisme, noch over enige andere religieuze overtuiging.'

Ik zou zeggen: vertel jij dat verhaal nou maar, dan maken wij lezers wel uit waar het over gaat. Omdat het verhaal wel over mormonisme gaat, doet de opmerking denken aan Magrittes geniale schilderij Ceci n'est pas une pipe.

Ik citeer verder: 'Er komen veel verschillende soorten mensen in voor; sommigen zijn gelovig, anderen niet; sommigen zijn vriendelijk, anderen niet.' De auteur wil geen verband suggereren tussen de twee eigenschappen, positief …Lees verder

Autobiografie en debuut van de in 1986 geboren jongste dochter in een fundamentalistisch mormoons gezin in Idaho (Verenigde Staten). Tara’s vader, waarschijnlijk lijdend aan een bipolaire stoornis, maakt het huishouden tot een belegerde vesting, in afwachting van de nabije ondergang van de wereld. De kinderen gaan niet naar school, zijn niet geregistreerd en gaan, zelfs bij ernstige verwondingen, niet naar de dokter. Het gezin leeft van losse baantjes, schroothandel en de illegale kruiden- en vroedvrouwpraktijk van haar moeder. Het thuisonderwijs is minimaal; vanaf haar achtste jaar werkt Tara op de schroothoop naast het huis. Tegen de zin van haar vader gaat ze boeken lezen en meldt zich op haar zeventiende bij een universiteit die thuisgeschoolde studenten aanneemt. Na haar afstuderen (magna cum laude) wint ze een beurs voor Cambridge, waar ze een PhD haalt. De schrijfster woont in Londen en heeft geen contact meer met haar ouders, maar het boek is nergens rancuneus. De titel verwij…Lees verder