Boek
Nederlands

De kou : een isolement

Thomas Bernhard (auteur), Ria Van Hengel (vertaler)
Autobiografisch verhaal over een 19-jarige jongen die twee jaar als t.b.c. patient in een sanatorium verbleef
Onderwerp
Bernhard, Thomas
Titel
De kou : een isolement
Auteur
Thomas Bernhard
Vertaler
Ria Van Hengel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Die Kälte
Uitgever
[Bleiswijk]: Uitgeverij Vleugels, copyright 2021
90 p.
ISBN
9789493186385 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

Deze korte roman uit 1978 gaat over de tijd dat de auteur als 18- en 19-jarige jongeman in een geïsoleerd sanatorium voor longziekten heeft doorgebracht, Als niet geprivilegieerde jongen krijgt hij ook niet de aandacht en vooral niet de medicijnen die nodig zijn. De dokters en de verpleegsters zijn arrogant en ronduit gemeen, zeker als je je enigszins verweerde tegen de heersende toestanden. De in 1989 overleden Oostenrijkse auteur Thomas Bernhard, een gevierd auteur en toneelschrijver met vele internationale prijzen, vertelt in deze roman, de vierde uit een serie van vijf over zijn jeugdjaren, over een periode waarin naast alle ellende de troosteloosheid van de eerste naoorlogse jaren en de nationaalsocialistische geest nog alomtegenwoordig zijn. In een sombere verteltrant, lange zinnen en een haast voelbaar pessimisme wordt de lezer getuige van zijn worsteling om erboven op te komen. Een aangrijpende roman, die van de lezer een redelijk niveau van leesvaardigheid, inzicht in denkpro…Lees verder

Over Thomas Bernhard

CC BY-SA 3.0 de - Foto van/door Cropped from Thomas Bernhard.jpg

Nicolaas Thomas Bernhard (Heerlen, 9 februari 1931 — Gmunden, 12 februari 1989) was een Oostenrijkse literator, die geldt als een van de toonaangevende toneelschrijvers van zijn tijd.

Levensloop

Kinderjaren

Thomas Bernhard werd op 9 februari 1931 geboren in de Vroedvrouwenschool te Heerlen. Moeder Herta Bernhard raakte in Oostenrijk zwanger van de timmerman Alois Zuckerstätter, met wie zij niet gehuwd was. Om de zwangerschap te verbergen (ook voor haar ouders) en om extra inkomen voor haar familie te verdienen, vertrok zij in juni 1930 naar Nederland, waar ze werd opgevangen door vriendinnen uit haar geboortestreek. Ze werkte als dienstmeisje op diverse adressen. Tot september 1931 verbleef Bernhard op een visserskotter bij Rotterdam; daarna stuurde Herta Bernhard haar kind naar haar ouders in Oostenrijk, om een half jaar later zelf te volgen.

Door een longaandoening in zijn jonge …Lees verder op Wikipedia

Suggesties