Boek
Nederlands

Laura H. : het kalifaatmeisje uit Zoetermeer

Thomas Rueb (auteur)
+1
Laura H. : het kalifaatmeisje uit Zoetermeer
×
Laura H. : het kalifaatmeisje uit Zoetermeer Laura H. : het kalifaatmeisje uit Zoetermeer

Laura H. : het kalifaatmeisje uit Zoetermeer

Lees hoe Laura (1995) een meisje uit Zoetermeer met haar man naar het kalifaat van IS ging, daar spijt van kreeg en als een van de weinigen wist terug te keren naar Nederland. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
Laura H. : het kalifaatmeisje uit Zoetermeer
Auteur
Thomas Rueb
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: Das Mag Uitgevers, 2018
538 p. : ill.
ISBN
9789492478573 (paperback)

Besprekingen

Het verhaal van Laura (1995), het Zoetermeerse meisje dat als een van de weinigen wist te ontsnappen uit IS-gebied, leest als een spannende thriller. De eerste helft van het boek bevat haar disfunctionele jeugd; echtscheiding van haar ouders, een ziek broertje en seksueel misbruik door Marokkaanse jongens waar twee zwangerschappen uit voortvloeien. Om zich te beschermen wordt ze moslim, noemt ze zich Lamyae, leert Ibrahim kennen en vlucht met hem naar Syrië om haar problemen in Nederland te ontlopen. Daar blijkt het IS-kalifaat eerder de hel op Aarde dan een paradijs te zijn. Al na twee maanden heeft ze spijt en tracht te vluchten. Haar vader gaat in zee met een aantal huurlingen die haar zouden bevrijden. Terug in Nederland wordt ze vervolgd. Het omvangrijke verhaal (538 blz.) geeft een goed beeld van één van de mogelijke achtergronden van jihadisten, hun problematische jeugd, hun gemakkelijke beïnvloeding en een beeld van het leven in IS-gebied. De schrijver vertelt haar verhaal op …Lees verder

Over Thomas Rueb

Thomas Rueb (Oegstgeest, 1986) is een Nederlandse onderzoeksjournalist, schrijver en televisiepresentator.

Na het TTO-gymnasium van Het Rijnlands Lyceum Oegstgeest studeerde Rueb vanaf 2006 Journalistiek en Media aan de Universiteit van Amsterdam. Vanaf 2010 was hij redacteur van Het Nieuwe Mediahandboek en redacteur van Babel Magazine van de studierichting Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. In 2012 werd hij redacteur bij NRC waar hij begon als verslaggever bij nrc.next en op de afdeling Binnenland. Marnix Rueb is zijn oom.

Eind januari 2021 maakte hij met een team van jonge onderzoeksjournalisten het KRONCRV-programma Propaganda. Hierin duikt hij met de journalistengroep in de wereld van hoaxes en fake news.

Erkenning

Laura H. was een meisje uit Zoetermeer dat met haar twee kinderen naar het Islamitische kalifaat uitreisde. Later wist ze te vluchten, maar eenmaal terug in…Lees verder op Wikipedia