Boek
Nederlands

Daar zijn woorden voor : een keuze uit de gedichten

Toon Tellegen (auteur)
+1
Daar zijn woorden voor : een keuze uit de gedichten
×
Daar zijn woorden voor : een keuze uit de gedichten Daar zijn woorden voor : een keuze uit de gedichten

Daar zijn woorden voor : een keuze uit de gedichten

In de reeks:
Eigen keuze van de Nederlandse auteur (1941) uit zijn gedichten voor volwassenen.
Titel
Daar zijn woorden voor : een keuze uit de gedichten
Auteur
Toon Tellegen
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Muntinga, 2005
250 p.
ISBN
90-417-0534-1

Besprekingen

Eigen keuze van Toon Tellegen (1941) uit zijn gedichten voor volwassenen. Tellegen is de filosoof onder de hedendaagse dichters. Geen van hen is zo bezig met "het arme ik van de mens" dat vervuld is van verwarring en vergissingen, maar evenzeer van liefde en verlangen. Om die constante onrust de baas te worden voert de dichter een dialoog met een ander ik, dat je, als jouw tegendeel, met beide voeten op de grond houdt. Een ander middel is de personificatie van allerlei soorten van menselijk ongerief. Als je dat ongerief concretiseert, lijkt Tellegen te denken, kun je "de dames wanhoop, zwikkend op hun hoge hakken" een beetje opvangen. Het aardige en typisch Tellegen nu is dat al dat denken en tobben niet tot zwartgalligheid leidt. Het is "langzaam en weemoedig, maar lichtvoetig door de gouden troonzaal van je droom" lopen. Pocket.

Over Toon Tellegen

CC BY 2.0 - Foto van/door axesjazzpower

Antonius Otto Hermannus (Toon) Tellegen (Brielle, 18 november 1941) is een Nederlandse schrijver, arts en dichter die vooral bekend is om zijn kinderboeken. Vooral zijn dierenverhalen rond de mier en de eekhoorn zijn erg geliefd en worden ook door volwassenen graag gelezen vanwege de amusante, bizarre situaties en filosofische diepgang.

Biografie

Tellegen, telg uit het geslacht Tellegen, studeerde geneeskunde in Utrecht en vestigde zich na een verblijf van drie jaar in Kenia als huisarts in Amsterdam. Na al een aantal jaren gedichten voor volwassenen te hebben geschreven, begon hij verhalen voor zijn kinderen te schrijven. In 1984 verscheen zijn eerste kinderboek, Er ging geen dag voorbij: negenenveertig verhalen over de eekhoorn en de andere dieren. In de verhalen van Tellegen spelen dieren als de mier en de eekhoorn vaak de hoofdrol. De verhalen zijn vaak filosofisch van aard. Enkele boeken zijn met prijzen bekroond.

Lees verder op Wikipedia

Suggesties