Boek
Nederlands

Een paar is twee : roman

Toon Van Mierlo (auteur)

Een paar is twee : roman

Genre:
Drie getrouwde zussen nemen het niet even nauw met de huwelijkse trouw.
Onderwerp
Mannen, Huwelijk, Ontrouw
Titel
Een paar is twee : roman
Auteur
Toon Van Mierlo
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag, 2017
251 p.
ISBN
9789460014932 (paperback)

Besprekingen

Overspel voor middenklassers

Toon van Mierlo verkent alle facetten van huwelijksperikelen en overspel in Een paar is twee. Het resulteert in een grimmig-komische roman met veel absurde zijpaadjes.

Precies een decennium geleden debuteerde Toon van Mierlo (°1971) eerder onopvallend met de lichtvoetige roman Het geluk van jonge vaders. Van Mierlo, sinds jaar en dag actief achter de schermen van het Vlaamse boekenvak, leek het als auteur vervolgens voor gezien te houden. Maar zie, out of the blue ligt dan toch opvolger Een paar is twee in de winkelrekken.

De hoofdrolspelers van zijn tweede roman hebben het niet onder de markt. De midlifecrisissen barsten open als rijpe etterbuilen en ze worden belaagd door - vaak groteske - overspelsituaties. De mot nestelt zich in hun huwelijkse staat, waardoor de verleiding van een scheve schaats oppermachtig is, zo blijkt. Van Mierlo duikt onder in de wereld van het oer-Vlaamse middenklassegezin om daar grimmige situatiehumor uit te puren die af en toe over the top mag zijn. Zijn personages ogen gewoontjes, maar gaan altijd weer op zoek naar ontsnappingsroutes uit 'de rottige middelmaat'.Lees verder

Iedereen doet het met een ander

Roman. Na tien jaar stilte schreef Toon Van Mierlo een tweede roman. Hij zou wat vaker moeten publiceren.

Een paar is twee, de eerste roman van Toon Van Mierlo na zijn debuut Het geluk van jonge vaders (2007), vertrekt van de zussen Gebruers. Alle drie zijn ze getrouwd, en in elk huwelijk loopt iets mis. Overspel, of zoals Van Mierlo het noemt: een 'scheefstoot', is aan de orde van de dag. Er wordt onderhandeld, bekeken wat er nog gered kan worden. De reacties van de bedrogenen zijn vaak verrassend, en als er iets uitlekt, heeft dat evenmin altijd logische gevolgen.

Van Mierlo doorspekt zijn boek met surrealistische elementen (een zelfmoordenaar die misschien nooit bestond, een epidemie van zelfontbrandingen) en laat de personages kibbelen over de Belgische regeringsvorming (alles speelt zich af in 2010). De mannelijke personages hebben vaak een suïcidaal trekje. Ze nemen weinig initiatief. De erg verlegen man van Greet Gebuers, bijvoorbeeld, noemt zich de 'man met de lede ogen'. Overspel lijkt wel het enige risico dat ze durven te …Lees verder

Willem, Stef en Danny zijn getrouwd met drie zussen. Er is sprake van huwelijkse ontrouw, zowel in woord als daad. Zo blijkt een van de zussen er al langere tijd een geheime op liefde op na te houden en een andere zus heeft de bloemetjes buiten gezet tijdens een cursus. Stef fantaseert over een buitenechtelijke verhouding. Een ramp zorgt dat alles in een stroomversnelling raakt. Het absurdistische verhaal dreigt soms uit de bocht te vliegen, maar blijft toch boeien door de spanning tussen de hoofdpersonages en door de behouden, soms wat afstandelijke schrijfstijl die genoeg vakmanschap toont. De dialogen hadden soms wat meer aangescherpt mogen worden, al zijn ze wel geregeld dolkomisch. Een bijrol is weggelegd voor het Belgische (politieke) klimaat. Al met al een meer dan aardige tweede roman van de Vlaamse auteur (1971) die in 2006 debuteerde met ‘Het geluk van jonge vaders’ en die best met wat meer frequentie zou mogen publiceren.