De reiziger

De reiziger
Besprekingen
Verloren gewaand manuscript over pogromnacht
Op 29 oktober 1942 zinkt het passagiersschip MS Abosso, op weg van Zuid-Afrika naar Engeland, na een Duitse torpedo-aanval. Aan boord is ook de 27-jarige Ulrich Alexander Boschwitz, een Duitse Jood die sinds 1935 in ballingschap leeft. De bewerkte versie van zijn laatste manuscript, tot dan toe alleen in Engelse vertaling verschenen, verdwijnt met de auteur in de golven.
Het is te danken aan redacteur Peter Graf dat De reiziger alsnog in de oorspronkelijke taal (en nu in Nederlandse vertaling) te lezen is. In het Deutsche Exilarchiv in Frankfurt stuitte hij op het ongeredigeerde typoscript, dat hij naar eigen inzicht bewerkte.
Boschwitz schreef zijn tweede roman eind 1938, toen hij in Parijs hoorde van de verontrustende ontwikkelingen in zijn vaderland. Zijn wanhoop en verontwaardiging over de pogromnacht van 9 november, die Joden in heel Duitsland op de vlucht joeg, verwerkte hij in beklemmend en opvallend evenwichtig proza.
De Berlijnse zakenman Otto Silbermann weet met een koffer vol geld aan zijn belagers te ontkomen. Hij besluit de trein naar Hamburg te nemen, zijn compagnon achterna; met zijn 'arische' uiterlijk valt hij niet op. Als blijkt dat zijn (nationaal-socialistische) zakenpartner geen vinger zal uitsteken om hem te helpen, begint hij aan een zwerftocht. 'Ben ik nog steeds Silbermann, de zakenman Silbermann?' vraagt hij …Lees verder
Joods actueel
Nog een roman over Wereldoorlog II? Blijkbaar is het nodig. In het herontdekte boek De reiziger weergalmt de stem van Cassandra. Aan ons om goed te luisteren.
Je houdt het, anno 2018, amper nog voor mogelijk: welopgeleide studenten die er ondanks de stortvloed aan Canvas-documentaires, stampvolle universiteitsbibliotheken en eindeloze internetbronnen nog in slagen de gruwel van WO II te ridiculiseren. Die vrouwenhaat en racisme propageren, het cool vinden om met de shoah te spotten en daar, eenmaal betrapt en aan de schandaal genageld, verongelijkt over gaan doen. Terwijl Vlaanderen wegzonk in plaatsvervangende schaamte, hielden partijbonzen hun poulains een zalvende hand boven het hoofd – het zijn maar spotprenten, iedereen heeft recht op een mening en ach, gaan we dat een privémilitie noemen?
In afwachting van het gerechtelijk onderzoek kunnen alle betrokkenen bij wijze van strafstudie misschien De reiziger lezen. Deze herontdekte roman vertelt het verhaal van Otto Silbermann, die in 1938 op een haar na ontsnapt aan de pogroms. Terwijl de SA op zijn deur staat te bonzen, moet hij noodgedwongen zijn huis verkopen en …Lees verder