Boek
Nederlands

Schaduw over Berlijn

Volker Kutscher (auteur), Janet Blanken (vertaler)
Een inspecteur van politie wordt in het Berlijn van 1926 geconfronteerd met enkele moorden die te maken hebben met de dreigende communistische revolutie, de opkomst van het nazisme en de aanwezigheid van veel Russische bannelingen.
Titel
Schaduw over Berlijn
Auteur
Volker Kutscher
Vertaler
Janet Blanken
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Der nasse Fisch
Uitgever
Amsterdam: The House of Books, © 2018 | Andere uitgaves
572 p.
ISBN
9789044354461 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

Als we de uitgever (Mynx) van deze uit het Duits vertaalde politiethriller mogen geloven, is 'Schaduw over Berlijn' het eerste deel van een trilogie, waarin we de carrière van het hoofdpersonage Gereon Rath, inspecteur bij de Berlijnse politie, op de voet zullen volgen tegen de historische gebeurtenissen van de bewogen jaren 1929, 1930 en 1931.

In 1929 wordt rechercheur Gereon Rath naar aanleiding van moeilijkheden met de plaatselijke pers overgeplaatst van Keulen naar Berlijn, waar hij wordt toegevoegd aan de afdeling zedenmisdrijven. De jonge ambitieuze rechercheur heeft er evenwel zijn zinnen opgezet om door te dringen tot de afdeling 'moordzaken', gerund door de befaamde Ernst Gennat, wiens moderne opsporingstechnieken resulteren in een oplossingspercentage van maar liefst 95%.

Op de zedenbrigade werkt hij onder de leiding van Bruna Wolter, een oude rat in het vak, en lid van Stalen Helm, een vereniging van oorlogsveteranen uit de Eerste Wereldoorlog.

Met enk…Lees verder
Inspecteur Gereon Rath is in 1926 vanuit Keulen overgeplaatst naar de afdeling zedenpolitie van Berlijn, maar ziet kans om bij de afdeling moordzaken te komen als in de Spree het lijk gevonden wordt van een zwaar mishandeld persoon. Zonder medeweten van zijn superieuren doet hij onderzoek naar een omvangrijk complot waarbij Russische bannelingen, Berlijnse nachtclubeigenaren en leden van de opkomende SA betrokken zijn. En dat tegen de achtergrond van communistische demonstraties die het Berlijnse gezag op zijn grondvesten doen trillen. Bovendien is er grote twijfel over de betrouwbaarheid van collega’s. Rath gaat bepaald niet conventioneel te werk en mede daardoor en door de logische vermenging van privé- en politiezaken is dit een bijzondere thriller geworden. De schrijver heeft een boeiende en beangstigende setting gecreëerd waarin men de ondergang van de Weimarrepubliek als het ware proeft, met een sterke karakterisering en een ingewikkeld, maar razend knap plot, waarin plichtsbese…Lees verder