Boek
Nederlands

De stille zomer

Ward Ruyslinck (auteur)

De stille zomer

In de reeks:
Genre:
Al dwalend door de stad hoopt een schrijver het verhaal waaraan hij schrijft, te kunnen voltooien.
Titel
De stille zomer
Auteur
Ward Ruyslinck
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Houtekiet, 2002 | Andere uitgaves
92 p.
ISBN
90-5240-674-X

Besprekingen

Ward Ruyslincks oeuvre staat bol van de klassiekers, zodat de keuze van Hugo Bousset voor De stille zomer een beetje vreemd over komt. Maar wie deze novelle -- die in 1962 als titelverhaal van een bundel fungeerde -- leest, moet vaststellen dat het een goede keuze is. Het is iets minder bekend, hoewel het toch al twaalf drukken kende en verfilmd is, en is ontstaan na De ontaarde slapers (1957) en Wierook en tranen (1958), maar voor Het dal van Hinnom (1961) en Het reservaat (1964). Het is dus een vroege Ruyslinck, misschien een beetje a-thypisch voor de auteur, maar toch duidelijk Ruyslinck, met zijn typische thema's als natuurbescherming, maatschappijkritiek en utopische karakteristieken. De hoofdfiguur, Frankie, gaat niet op vakantie, maar schrijft aan een roman. Onder hem woont een vader met zijn dochter, een traditioneel burgermeisje dat hem niet koud laat. Tijdens een van zijn wandelingen door de desintegrerende stad ontmoet hij een meisje uit d…Lees verder
Ruyslinck (1929) werd beroemd met 'De ontaarde slapers' (1957) en 'Wierook en Tranen' (1958). Hiermee bereikte hij een groot lezerspubliek. In zijn romans uit hij scherpe kritiek op de maatschappij waarin het individu leeft. In 'De stille zomer' (1962) is deze kritiek terughoudender dan in de meeste van zijn romans. Om deze reden werd het verhaal door het Nieuw Vlaams Tijdschrift geweigerd. Toch is het een echt Ruyslinck-verhaal met thema's als de liefde die leidt tot lijden en de spanning tussen individu en samenleving. Dit verhaal is opgenomen in het lovenswaardige initiatief 'De Vlaamse Bibliotheek 1927-1970' onder redacie van Hugo Bousset. Met verantwoording van de tekstkeuze en een essay over de thematiek van Joris Gerits. De deeltjes worden uniform, maar smaakvol uitgegeven, waaraan de garenloos gebonden uitvoering helaas afbreuk doet. Kleine druk.

Over Ward Ruyslinck

Ward Ruyslinck, pseudoniem van Raymond Charles Marie De Belser (Berchem, 17 juni 1929 – Meise, 3 oktober 2014), was een Vlaams schrijver.

Biografie

Tijdens de oorlog verhuisde het gezin naar Mortsel en in 1943 werd hun woning vernield bij het Bombardement op Mortsel. Na zijn humaniora wilde Ruyslinck Germaanse filologie te Gent studeren. Een week voor aanvang van zijn studie overleed zijn oudere broer in 1948 aan een acuut longoedeem. De jonge Ruyslinck schreef tijdens zijn wake aan het doodsbed van zijn broer vijf gedichten, de cyclus In memoriam fratris. De herinneringen aan de beelden van zijn stikkende broer in zijn doodsstrijd beletten hem zich te concentreren op zijn colleges. Na één jaar besloot hij met zijn studie te stoppen.

In 1953 trad hij in dienst van de Stad Antwerpen bij het Museum Plantin-Moretus, wat hem voldoende inkomen gaf om te schrijven. Hij trouwde met Alice Burm en ze kregen één zoon,…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek