Boek
Nederlands

Dominantie : waarom we denken wat we denken

+1
Dominantie : waarom we denken wat we denken
×
Dominantie : waarom we denken wat we denken Dominantie : waarom we denken wat we denken

Dominantie : waarom we denken wat we denken

Essay over het begrip dominantie in relatie tot het perspectief dat wordt ingenomen en de verhouding ervan tot macht en waarheid.
Titel
Dominantie : waarom we denken wat we denken
Auteur
Warda El-Kaddouri
Taal
Nederlands
Uitgever
Gent: Academia Press, 2021
70 p.
ISBN
9789401471534 (paperback)

Besprekingen

Warda El-Kaddouri belicht in haar eerste boek het relationele en hiërarchische begrip ‘dominantie’. Zij benadert dit vanuit het perspectief dat in onze maatschappij meestal wordt ingenomen wanneer we bijvoorbeeld grote en kleine verhalen vertellen. Vaak is dat het eurocentrische perspectief van hoogopgeleide, welgestelde witte mannen. Het essay bestaat uit twee delen: over dominantie, macht en autoriteit, en over de literaire canon als voorbeeld van een dominant perspectief. De auteur is literatuurwetenschapper, schrijfster, junior-redacteur van De Groene Amsterdammer en voormalig VN-vertegenwoordiger. Het is haar bedoeling kritisch naar deze verhalen te kijken, inzicht daarover te verwerven en tot verbeteringen te komen. Hoewel niet iedereen het eens zal zijn met haar insteek dat ware kennis niet bestaat, kan worden geconcludeerd dat in dit boek een relevante en dringende vraagstelling centraal staat, waar op een heldere, toegankelijke manier op wordt ingegaan. Voor iedereen die is g…Lees verder

Over Warda El-Kaddouri

Warda El-Kaddouri (11 januari 1990) is een Belgische literatuurwetenschapper en journaliste. Sinds 2016 woont ze in Amsterdam.

El-Kaddouri behaalde een Master Taal- en Letterkunde aan de Universiteit Gent en een Master in Europese Studies aan de Katholieke Universiteit Leuven. In 2015 werd ze gekozen als VN-jongerenvertegenwoordiger voor de Vlaamse Jeugdraad, waar ze inzette op de strijd tegen discriminatie bij jongeren op de arbeidsmarkt. In 2019 behaalde ze een doctoraat in letterkunde met een proefschrift over religie en zelfconstructie in Duitse letterkunde. Ze schreef columns voor De Morgen en MO*. Ze werkt als junior redacteur bij De Groene Amsterdammer.

Publicaties

  • Dominantie. Waarom we denken wat we denken., 2020