In een pension in Parijs zijn de bewoners in uiteenlopende zaken verwikkeld.
Titel
Villa des Roses : roman / Willem Elsschot ; bezorgd door en met aantekeningen van Peter de Bruijn ; met een nawoord van Eric Rinckhout
Auteur
Willem Elsschot
Samensteller
Peter De Bruijn (taalkundige)
Nawoord
Eric Rinckhout
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Uitgeverij Polis, 2018 | Andere uitgaves
245 p. : ill.
Aantekening
Deze uitgave van 'Villa des Roses' volgt de herspelde editie van Willem Elsschots 'Verzameld werk' (derde druk, Amsterdam 2012)
ISBN
9789463102520 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Besprekingen

Deze debuutroman van Willem Elsschot (1882-1960) uit 1913 is de neerslag van een observatie van de bewoners van een derderangs familiepension in Parijs. De liefde van Louise en Grünewald, maar vooral de conflicten tussen de bewoners beheersen het verhaal. Schijnmoraal en geniepigheid tekenen de kleinburgerlijke moraal van de bewoners. De gegevens zijn autobiografisch. Deze editie volgt de herspelde editie van Elsschots ‘Verzameld werk’ (3e druk, 2012). Met aantekeningen en een nawoord.

Over Willem Elsschot

Willem Elsschot (pseudoniem van Alphonsus Josephus de Ridder) (Antwerpen, 7 mei 1882 – aldaar, 31 mei 1960) was een Vlaamse romanschrijver en dichter. Hij schreef poëzie en 750 pagina's proza, met als bekendste titels Lijmen/Het been (roman, 1923 en 1938) en Kaas (roman, 1933). Zijn beroep was reclameman.

Biografie

Elsschot werd in Antwerpen geboren als zoon in een bakkersgezin. Hij studeerde in Antwerpen aan de Antwerpse gemeenteschool in de Van Maerlantstraat, het Koninklijk Atheneum van Antwerpen en het Institut Supérieur de Commerce de l'État, later Rijkshandelshogeschool, alwaar hij in 1904 het diploma licentiaat in de handelswetenschappen behaalde. Tijdens deze studie was Elsschot lid van de studentenclub NSK (later Wikings-NSK) en schreef hij hiervoor het clublied. Hij maakte zijn studies aan het atheneum niet af omdat hij van school werd gestuurd. Op het atheneum kreeg hij les van Pol de Mont en on…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek