Boek
Nederlands

Shakespeares sonnetten

William Shakespeare (auteur), Bas Belleman (vertaler)
De sonnetten van de Engelse dichter (1546-1616) met vertaling, prozavertaling en uitvoerige toelichtingen.
Titel
Shakespeares sonnetten / William Shakespeare ; vertaald en toegelicht door Bas Belleman
Auteur
William Shakespeare
Vertaler
Bas Belleman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Shakespeare's sonnets
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2021 | Andere uitgaves
463 p.
ISBN
9789025312343 (paperback)

Besprekingen

Elke zichzelf respecterende bibliotheek zal Shakespeares sonnetten wel, al dan niet vertaald, in huis hebben. De vertalingen zijn in meer of mindere mate interessant, maar kunnen nu het best plaatsmaken voor de recente vertolking van Bas Belleman van alle sonnetten (154 stuks) plus het lange vers ‘A lover’s complaint’. Het belang van de uitgave zit ’m behalve in de kwaliteit van de omzetting zelf ook in de instructieve inleiding, met verwijzingen naar de nieuwste onderzoeksresultaten (22 blz.) en in de vele annotaties. Bovendien is bewust de keuze gemaakt om origineel en vertaling níet naast elkaar te plaatsen. De Nederlandse versies staan steeds met tweeën op 1 pagina, de Engelse versie staat separaat, direct gevolgd door noten. Bellemans weergave doet ondanks een laagje archaïsche sfeer fris aan en weet de meeste technische trucjes van de meester te vangen dan wel te benaderen. Shakespeare (1564-1616) wordt, misschien zelfs meer dan ooit, als een Europese topdichter beschouwd en bli…Lees verder

Over William Shakespeare

William Shakespeare (Stratford-upon-Avon, ± 23 april OS 1564, gedoopt 26 april 1564 – aldaar, 23 april OS 1616) was een Engels toneelschrijver, dichter en acteur.

Shakespeare wordt gezien als de grootste schrijver die Engeland ooit heeft voortgebracht, niet alleen vanwege de kwaliteit van zijn werken, maar ook vanwege zijn enorme invloed op de Engelse taal, waarin nog steeds honderden woorden, uitdrukkingen en citaten aan hem zijn toe te schrijven. Hij schreef 154 sonnetten en een aantal langere gedichten en kan beschouwd worden als de eerste moderne toneelschrijver. Zijn toneeloeuvre bestaat uit 38 werken, verdeeld over drie genres: tragedies, historische stukken en komedies over tijdloze, universele thema's die tot op de dag van vandaag gebruikt worden voor theaterbewerkingen, opera's, musicals en films.

Leven

Geboorte

William Shakespeare (ook gespeld Shakspere, Shaksper, e…Lees verder op Wikipedia