Boek
Nederlands

Voor ik het vergeet : alles over het levenseinde bij dementie en wilsonbekwaamheid

Wim Distelmans (auteur)
+1
Voor ik het vergeet : alles over het levenseinde bij dementie en wilsonbekwaamheid
×
Voor ik het vergeet : alles over het levenseinde bij dementie en wilsonbekwaamheid Voor ik het vergeet : alles over het levenseinde bij dementie en wilsonbekwaamheid

Voor ik het vergeet : alles over het levenseinde bij dementie en wilsonbekwaamheid

Opstellen over dementie en het vrijwillige levenseinde in het kader van de Belgische wet- en regelgeving.
Titel
Voor ik het vergeet : alles over het levenseinde bij dementie en wilsonbekwaamheid
Auteur
Wim Distelmans
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Houtekiet, 2019
127 p.
ISBN
9789089247636 (paperback)

Besprekingen

Behoedzame en weloverwogen verkenning van het moeilijke terrein van dementie en het vrijwillige levenseinde. De auteur, hoogleraar geneeskunde in Brussel, is goed geïnformeerd en heeft veel over het thema nagedacht. Een waardevol boek dus, zij het met een belangrijke beperking. De context, de organisatie van de zorg, de wet- en regelgeving verwijzen alle naar de praktijk in Vlaanderen. Dat maakt de morele en zorginhoudelijke aspecten niet minder belangrijk, maar de toepasbaarheid en herkenbaarheid komen voor de Nederlandse lezer in het gedrang. Voor de oordeelsvorming in bredere zin biedt het boek goede aanzetten, maar voor de discussie over het thema in Nederland is het boek te specifiek Vlaams. Voor de Vlaamse lezers is het zeker de moeite waard, vooral voor hen die oriëntatie zoeken buiten het religieus-levensbeschouwelijke kader.

Over Wim Distelmans

Wim Distelmans (Brasschaat, 2 februari 1952) is een Belgisch oncoloog, hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel, voorvechter in België voor de erkenning van palliatieve zorg en voor de mogelijkheid om euthanasie te kunnen laten uitvoeren.

Biografie

Distelmans volgde lager onderwijs in Antwerpen en Brasschaat en middelbaar onderwijs in het Koninklijk Atheneum Brasschaat (Latijn-Wiskunde). Zijn hogere studies volgde hij aan het Rijksuniversitair Centrum Antwerpen en aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Hij studeerde tussen 1988 en 1992 radiotherapie en oncologie aan de VUB alwaar hij oprichter, specialist en professor palliatieve geneeskunde is.

Wim Distelmans stond als oprichter mee aan de wieg van de oprichting van de verschillende organisaties die deel uitmaken van het expertisecentrum Waardig Levenseinde w.e.m.m.e.l.. Hij is onder andere voorzitter van het Forum Palliatieve Zorg, Omega en het Cédric Hèle …Lees verder op Wikipedia