FAQ's plus-bib

Logo plus-bib

Waarom een plus-bib?  

De bibliotheek was tot nu toe maar 9 uur per week open. Niet iedereen kon de bib tijdens die beperkte openingsuren bezoeken. Door de plus-uren kan je nu ook ‘s avonds en het hele weekend naar de bibliotheek.  

Waarom is er ‘s morgens of over de middag geen plus-bib?  

In de voormiddag en de vroege namiddag komen er klassen uit de buurt op afspraak naar de bibliotheek. Het is er dan erg druk. Niet het ideale moment om de bibliotheek te bezoeken dus. Wanneer de bibliotheek niet open is voor klassen of voor het publiek, hebben de medewerkers de handen vol met verschillende taken. Ze zetten teruggebrachte materialen in het rek, behandelen reserveringen en opvragingen, sorteren materialen die terug naar de hoofdbib of een andere wijkbib moeten, zorgen ervoor dat de collectie er netjes bijstaat enz.  

Waarom is er geen plus-bib op feestdagen, tijdens de Gentse Feesten en in de kerstperiode?   

Ook al is er geen infomedewerker aanwezig tijdens de plus-uren, toch zijn er achter de schermen medewerkers nodig voor het werk dat bij de plus-bib komt kijken. Ook de bibmedewerkers hebben recht op vakantie en zijn dan niet beschikbaar. Ze werken trouwens regelmatig ‘s avonds en op zaterdag, wanneer veel andere mensen niet moeten werken.   

Waarom kan ik niet binnen met mijn lidkaart of identiteitskaart?  

De plus-bib maakt gebruik van bestaande software van Stad Gent om je binnen te laten in de plus-bib. Die software staat volledig los van de bibliotheeksoftware. Daardoor is er geen koppeling met de lidkaart of identiteitskaart mogelijk.  Wanneer we de werking van de plus-bib Watersportbaan en de eerstvolgende plus-bibliotheken evalueren, besteden we zeker aandacht aan de toegankelijkheid en laagdrempeligheid van de plus-bib.  

Waarom kan ik me in De Krook niet inschrijven voor de plus-bib in een wijkbib? En waarom niet online?

Als je lid wil worden van de plus-bib, moet je inderdaad langsgaan in de wijkbib die je wil gebruiken als plus-bib. Tijdens een gesprek met de infomedewerker krijg je uitleg over de werking van die specifieke wijkbib: waar zijn de noodknoppen en -uitgangen, waar hangt de badgelezer, wat moet je doen als het licht niet werkt … Deze afspraken zijn voor elke wijkbibliotheek anders. Daarom dat het belangrijk is dat de medewerker ter plaatse kan tonen hoe alles werkt.

 Waarom is enkel wijkbibliotheek Watersportbaan een plus-bib? 

Deze dienstverlening is niet nieuw voor Vlaanderen, maar wel voor de Gentse openbare bibliotheek. De Watersportbaan is één van de kleinste wijkbibliotheken. Ze is niet groot en heeft niet al te veel leners. Dat maakt van haar een ideaal proefproject om te onderzoeken welke aanpassingen er nodig zijn aan de inrichting, hoe de bezoekers de plus-bib precies gebruiken en hoeveel (extra) werk de infomedewerkers hebben voor en na de plus-uren.  

Worden ook de andere wijkbibliotheken een plus-bib? En De Krook? 

Als alles goed gaat in wijkbib Watersportbaan, is het de bedoeling dat alle wijkbibliotheken één na één plus-bibs worden. Niet allemaal in één keer want elke bibliotheek is verschillend, wat telkens het nodige maatwerk vraagt.   

De hoofdbibliotheek wordt géén plus-bib. Wel blijft ze een selfservice-bib op donderdagavond van 19u tot 21u. Dan kan iedereen langskomen, ook als je geen lid bent van de bibliotheek. Dan is er maar één infomedewerker en securitypersoneel.     

 Worden op de duur alle bibliotheken tijdens de openingsuren onbemand?   

Nee hoor, wees gerust. De persoonlijke dienstverlening in de wijkbibliotheken blijft belangrijk en daar raken we niet aan. De plus-bib is een extraatje, naast de huidige bemande openingsuren en de klasbezoeken.  

Is er echt geen enkele bibmedewerker aanwezig tijdens de plus-uren?   

Meestal is er inderdaad niemand. De plus-bib is immers een dienstverlening zonder personeel. Soms is er toch een infomedewerker aanwezig, maar die is dan bezig met ander werk, zoals de collectie beheren, de administratie bijwerken of klasbezoeken voorbereiden.  

Wat als er een probleem opduikt met de apparatuur of het gebouw, waardoor ik geen gebruik kan maken van de plus-bib?   

Dat kan gebeuren en dan is er sprake van overmacht. Op dat moment kunnen we het probleem niet oplossen omdat er ‘s avonds en in het weekend geen medewerker is die herstellingen kan uitvoeren.   

Meld het probleem zo snel mogelijk. Gebruik hiervoor het meldingsformulier op onze website. We behandelen je melding de eerstvolgende werkdag. Of neem telefonisch contact op met de hoofdbibliotheek*, of kom langs tijdens de bemande openingsuren. *Tel 09 323 68 00 (ma-vr: 9-13u.)  

Wat als ik geconfronteerd word met een onveilige situatie?  

Bel het noodnummer 112, zoals in elke andere onveilige situatie. De hulpdiensten hebben toegang tot het gebouw, zullen ingrijpen en een proces-verbaal opmaken als dat nodig is. 

Is een andere bezoeker de oorzaak van de onveilige situatie, dan kan de bibliotheek de toegangscode van die persoon intrekken of de gebruiker schorsen.   

Zijn er camera’s in het gebouw? 

Ja, die zijn er voor ieders veiligheid en zo hebben we bewijsmateriaal wanneer er een incident is. De camerawet van 21 maart 2017 is van toepassing. Dat wil zeggen dat alleen daarvoor aangestelde bibliotheekmedewerkers de camera-opnames mogen bekijken na een incident. De politie kan de beelden opvragen naar aanleiding van een proces-verbaal.