Livre
Néerlandais
Een peuter voelt zich een god in het diepst van haar gedachten maar groeit als driejarige op met de nodige ontnuchteringen.
Titre
Gods ingewanden
Auteur
Amélie Nothomb
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Metaphysique des tubes
Éditeur
Antwerpen: Manteau, 2001
138 p.
ISBN
90-7668-209-7

Plusieurs langues:

Commentaires

Net zoals in Nothombs vorige roman, Met angst en beven (Manteau, 2000), is Gods ingewanden autobiografisch met Japan als locatie. Nothomb blikt in dit boek terug op haar eerste drie levensjaren in Kobe. In die tijdspanne evolueert de hoofdpersoon van apathische "afvoerbuis"-baby die enkel inslikt en uitscheidt, tot intellectuele kleuter met zelfmoordneigingen. Japanners behandelen hun kinderen tot drie jaar als goden. Nothomb gebruikt dit uitgangspunt om speels en eigenzinnig te filosoferen. Aan haar ontwikkelingspsychologie van de eerste levensjaren ontspruiten verrassende gezichtspunten over o.a. het wezen van God. Interessant zijn ook haar metaliteraire mijmeringen over de kracht van woorden en haar meditaties vol zelfspot over het eigen schrijverschap. "Ze spreekt als een boek", zeggen de ouders; de baby beslist: "Ik zou verzinsels blijven bedenken, uitsluitend voor mijn plezier".

Het tekenen van de grote verschillen tussen de Japanse en de westerse cultuur is…Lire la suite
Autobiografische roman van de Frans-Belgische schrijfster (1967) over haar eerste drie levensjaren. Die brengt zij vegeterend in bed door, tot ze van tactiek verandert, haar ouders (een Belgisch diplomatenechtpaar in Japan) tot wanhoop drijft en pas door oma met chocola tot de geneugten van het leven bekeerd wordt. De toon is gezet: opdringerig leuk. De kinderlijke beleving van de wereld is al vaak beschreven, maar hier is sprake van een wel heel bijzondere kleuter. Zij waant zich een god in het diepst van haar gedachten en wil alles naar haar hand zetten. Wat ook wonderwel lukt, hoewel in het hier beschreven halfjaar, tot haar derde verjaardag, zich allengs meer ontnuchterende beperkingen gaan voordoen. De quasi-diepzinnige entree: een verhandeling met theologische connotaties over het doorstroomprincipe van de buis, zet zich gelukkig niet te nadrukkelijk voort en de aandacht kan zich vervolgens ontspannen richten op de belevenissen van het goddelijke meisje, haar ouders, broer, zus …Lire la suite

À propos de Amélie Nothomb

CC BY-SA 4.0 - Image by ΛΦΠ

Amélie Nothomb (/ameli nɔtɔ̃b/), nom de plume de Fabienne Claire Nothomb, est une romancière belge d'expression française née le 9 juillet 1966 à Etterbeek (Région de Bruxelles-Capitale).

Auteur prolifique, elle publie un ouvrage par an depuis s…En lire plus sur Wikipedia