Livre Néerlandais

Steen van geduld : sange saboer

Atiq Rahimi (auteur), Kiki Coumans (traducteur)

Steen van geduld : sange saboer

Atiq Rahimi (auteur), Kiki Coumans (traducteur)
Wanneer een Afghaanse man tijdens gevechten neergeschoten wordt, laat zijn vrouw al haar verwijten op hem los, maar besluit hem toch te verzorgen.
Titre
Steen van geduld : sange saboer
Auteur
Atiq Rahimi
Traducteur
Kiki Coumans
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Syngué sabour : pierre de patience
Édition
2
Éditeur
Breda: De Geus, 2009
121 p.
ISBN
9789044514711 (hardback)

Aussi en format :

Livre: Néerlandais, Français

Commentaires

In een kale kamer op een rode matras ligt een man in coma. Tijdens een ruzie met een jihadstrijder uit eigen kamp kreeg hij een kogel in de nek en sindsdien ligt hij ? nu al 16 dagen lang ?- bewegingloos te ademen. Zijn vrouw zit naast hem en laat de kralen van een zwart bidsnoer een voor een door haar vingers glijden terwijl ze de 16e naam van God reciteert: Al-Qahhâr, de Heerser. Het is een van de 99 voorgeschreven namen van Allah die ze elk 99 keer per dag moet opzeggen, 99 dagen achter elkaar, zoals de moellah haar bevolen heeft. Anders zal haar man nooit beter worden. En morgen is het de 17e dag, zonder dat er ook maar enige verbetering in zicht is en ze allang geen uitkomst meer weet om haar twee dochtertjes, die in de nabije kamer zitten te huilen, eten te geven.
Ze is om beurten wanhopig en boos, maar kan op nog andere momenten een zenuwlachje niet onderdrukken als ze terugdenkt aan sommige gebeurtenissen uit haar verleden met deze man, met wie ze pas drie jaar na hun huwe…Lire la suite
De auteur-cineast (1962, Kaboel) ontvluchtte in 1984 de Afghaanse oorlog en kreeg asiel in Frankrijk. De titel van deze met de Prix Goncourt 2008 bekroonde roman verwijst naar het Afghaanse gebruik om alle zorgen en ergernissen aan een steen toe te vertrouwen, die dit opslorpt tot hij uiteenspat. Het comateuze lichaam van een man die een kogel in zijn nek kreeg, wordt zo’n steen voor de echtgenote die bij hem waakt in hun huis dat in vol oorlogsgebied staat. Eerst bidt ze eindeloos de gebeden die de imam haar heeft opgedragen. Dan gaat het gebed over in een jammerklacht én in een aanklacht die pagina na pagina aan heftigheid wint. Eindelijk kan ze haar woede uiten, omdat ze zonder inspraak is uitgehuwelijkt aan een echtgenoot die alleen maar aan vechten denkt en die haar als hij er is misbruikt. Een beklemmende actuele roman met grote slagkracht, geschreven in een ingehouden, maar aangrijpende stijl, vakkundig opgebouwd naar een hallucinant einde toe. Met zorg vertaald en uitgegeven. …Lire la suite

À propos de Atiq Rahimi

CC BY-SA 3.0 - Image by Siren-Com

Atiq Rahimi (dari : عتيق رحيمي), né le 26 février 1962 à Kaboul, Afghanistan, est un romancier et réalisateur de double nationalité française et afghane. Il a reçu le prix Goncourt le 10 novembre 2008 pour son roman Syngué sabour. Pierre de patience.

Biographie

Atiq Rahimi vit la guerre d'invasion soviétique en Afghanistan, qui débute en 1979. En 1984, il se réfugie au Pakistan.

Après avoir demandé l'asile politique à la France, accordé en 1984, il obtient son doctorat en audiovisuel à la Sorbonne.

En 1989, son frère, communiste, resté en Afghanistan, est assassiné, mais Atiq Rahimi n'apprend sa mort qu'un an plus tard.

En 2000, il édite son premier roman, Terre et Cendres. Il l'adapte…En lire plus sur Wikipedia