Livre
Néerlandais

Wij zijn de wrekers over dit alles : roman

Conny Braam (auteur)

Wij zijn de wrekers over dit alles : roman

Een zwarte Zuid-Afrikaan die tijdens de Tweede Wereldoorlog tegen de Duitsers streed en allerlei ontberingen onderging tijdens krijgsgevangenschap, ondervindt weer de discriminatie als hij eenmaal is teruggekeerd in Zuidwest-Afrika.
Titre
Wij zijn de wrekers over dit alles : roman
Auteur
Conny Braam
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Augustus, 2020
382 p.
ISBN
9789025451639 (paperback)

Commentaires

IJsblokjes zoeken in de woestijn

Haar taal is vaak jongensboekachtig, maar de geschiedenis die Conny Braam vertelt, over de Zuid-Afrikaanse sergeant Jakob Witbooi, is uitzonderlijk.

Een groot aantal Zuid-Afrikanen besloot in 1942 om zich als vrijwilligers in het Cape Corps aan te sluiten bij de geallieerden in hun strijd tegen de nazi's. Het was niet alleen de zucht naar avontuur die kleurlingen als sergeant Jakob Witbooi naar Caïro dreef, en daarna naar de Libische woestijn, waar dertigduizend man krijgsgevangen werden gemaakt en een helse tocht begon die via Italië naar de krijgsgevangenkampen in Lamsdorf en daarna Auschwitz voerde, en die na een dodenmars nabij Neurenberg eindigde, waarna het handjevol overlevenden via Engeland terugkeerde naar Kaapstad.

Die drieënhalf jaar van beproefde kameraadschap en afgrondelijke ellende konden de jongemannen mede doorstaan vanwege de hoop op stemrecht, dat Churchill hun in het vooruitzicht had gesteld, en in het kielzog daarvan de verhoopte afrekening met racisme. Dat dacht en hoopte ook Witbooi, de kleinzoon van de legendarische vrijheidsstrijder Hendrik Witbooi (1830-1905), over wie Conny Braam…Lire la suite

Connie Braam heeft een reputatie hoog te houden als anti-apartheidsactiviste en als auteur van boeken waarin discriminatie en racisme aan de kaak gesteld worden. Ook in deze roman, die speelt tijdens de Tweede Wereldoorlog, geeft zij een stem aan mannen, zwart en bruin, die vaak niet gehoord werden in de geschiedenis. Braam is de alleswetende vertelster. Ze doet verslag in korte, rake zinnen en slaagt erin vanaf het begin de lezer bij de les te houden. De les dat ieder mens gelijk is, maar dat de praktijk helaas anders is. Jakob, kleinzoon van de zwarte Namibische vrijheidsstrijder Hendrik Witbooi, is de centrale figuur, die we volgen op zijn weg door de oorlog. Net als 120.000 (!) Zuid-Afrikanen heeft hij zich aangemeld om te strijden tegen Hitler. Hij wordt gevangengenomen in Libië en doorstaat de ellende van Auschwitz en de barre voettocht naar de vrijheid. Maar eenmaal thuis in Zuidwest-Afrika ervaart hij dat er niets is veranderd. De apartheid die hij in de oorlog aan den lijve m…Lire la suite