Livre
Néerlandais

In gesprek met Paul Cliteur : een zoektocht naar harmonie

Dirk Verhofstadt (intervieweur), Paul Cliteur (personne interrogée)

In gesprek met Paul Cliteur : een zoektocht naar harmonie

De Leidse hoogleraar filosofie Paul Cliteur geeft zijn visie op de multiculturele samenleving in een reeks interviews. Hij bespreekt onder meer de vrijheid van meningsuiting, de scheiding van kerk en staat en het recht op zelfbeschikking.
Sujet supplémentaire
Non-fictie 2012 keuze van de bib
Titre
In gesprek met Paul Cliteur : een zoektocht naar harmonie
Intervieweur
Dirk Verhofstadt
Personne interrogée
Paul Cliteur
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Antwerpen: Houtekiet, 2012
470 p.
ISBN
9789089242105 (paperback)

Commentaires

Het op een 450-tal pagina’s uitgeschreven interview tussen Dirk Verhofstadt en Paul Cliteur leest als een socratische dialoog. Dat zijn betogen in de literaire vorm van een discussie, waarbij er via een rollenspel en enige verloskunde aan de hand van sturende vragen, één waarheid aan de man wordt gebracht. Een beetje zoals een komisch duo met een aangever en een afwerker. Toch is er een cruciaal verschil tussen dit boek en de dialogen van Plato: beide gesprekspartners zijn het al duidelijk met elkaar eens. Daardoor wordt het gesprek een zelfbevestigend onderonsje tussen twee filosofen die een rabiaat antireligieus liberalisme promoten. Beiden staan ze erom bekend Theo Van Gogh en Ayaan Hirsi Ali als lovenswaardige verlichtingsdenkers te verdedigen, ondanks hun provocerende misotheïsme. Het verrast dus niet dat dit gesprek voornamelijk een islamkritiek beoogt, onder meer omdat Cliteur ons wil waarschuwen voor het feit dat het religieus terrorisme de polders zou hebben bereikt. Zoals da…Lire la suite

À propos de Dirk Verhofstadt

CC-BY-SA-3.0 - Image by Sarahsarah sur Wikipédia néerlandais

Dirk Verhofstadt (Termonde 1955) est un social-libéral belge qui s'inscrit dans le courant rawlsien. Il est également le frère de l'ancien premier ministre belge Guy Verhofstadt. Il a aussi été influencé par Karl Popper, John Stuart Mill, Thomas Paine, Amartya Sen et Martha Nussbaum.

Interviews

  • Muslims need critical thinking
    • Interview avec Irshad Manji le 16 mai 2004
  • Gulag. A history of the Soviet Camps
    • Interview avec Anne Applebaum le 20 octobre 2003
  • The poor are not the problem but the solution
    • Interview avec Hernando de Soto le 22 décembre 2003

Bibliographie

Suggestions