Livre
Néerlandais

Atheïsme

Algemene informatie over het athei͏̈sme in verleden en heden, met een weerlegging van de gangbare godsbewijzen.
Sujet
Atheïsme
Titre
Atheïsme
Auteur
Etienne Vermeersch
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Antwerpen: Luster, 2010
62 p.
ISBN
9789460580529 (paperback)

Commentaires

De bekende filosoof en ethicus doet met dit boekje uit de reeks 'De essentie' een poging om algemene informatie over het atheïsme te geven. Na een inleiding over het begrip 'atheïsme' en enkele beschouwingen over atheïsme in de oudheid, volgt een schets van het moderne atheïsme, met Spinoza als grondlegger, en Meslier, Diderot, baron d'Holbach, Feuerbach, Marx en Nietzsche. De auteur weerlegt niet alleen de klassieke godsbewijzen, maar brengt ook argumenten tegen het godsbestaan naar voren. Allereerst zijn er argumenten gebaseerd op de analyse van Gods eigenschappen. Daarna volgen argumenten vanuit de naturalistische benadering van de wereld en ten slotte is er de reeks argumenten rond 'de Openbaring', die niet alleen doodslag en oorlog goedkeurt, maar ook slavernij en de scheiding van mensen in 'goeden' en 'kwaden' (het laatste oordeel). Het laatste hoofdstuk geeft belangrijke recente theïstische en atheïstische standpunten weer. De auteur analyseert kritisch het fenomeen van het ath…Lire la suite

À propos de Etienne Vermeersch

CC BY-SA 4.0 - Image by Michiel Hendryckx

Etienne Vermeersch, né le 2 mai 1934 à Sint-Michiels (Belgique) et mort le 18 janvier 2019 à Gand (Belgique), est un philosophe belge.

Biographie

Parcours

Etienne Vermeersch étudie la philologie classique et la philosophie à l'université de Gand et y est nommé professeur titulaire en 1967. De 1993 à 1997, il est également vice-recteur de cette université.

Il s'est concentré non seulement sur la bioéthique, la philosophie environnementale et culturelle, mais aussi sur les problèmes sociaux en général.

Citation : "Ceux qui croient en Dieu ne doivent pas avoir peur, et ceux qui ne croient pas en Dieu ne doivent pas avoir peur du tout."

Mort

Après un an d…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions