Livre
Néerlandais

De multiculturele samenleving

De multiculturele samenleving

Dans la série:
In het boek worden bouwstenen aangereikt die samen een beeld van de multiculturele samenleving schetsen.
Titre
De multiculturele samenleving
Auteur
Etienne Vermeersch
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Antwerpen: Luster, 2011
69 p.
ISBN
9789460580864 (paperback)

Commentaires

De multiculturele samenleving, een boekje uit de reeks ‘De essentie’ van uitgeverij Luster, is opgebouwd uit negen hoofdstukjes van gemiddeld een vijftal bladzijden waarin telkens een onderwerp uitgelegd wordt (cultuur, de waarde en evolutie van culturen, multiculturaliteit…). In eenvoudige en heldere termen worden bouwstenen aangereikt. Die worden samengevoegd tot een neutraal en vrij genuanceerd beeld van de multiculturele samenleving. De behandelde materie is abstract. Etienne Vermeersch slaagt erin om dicht bij de ervaringswerkelijkheid te blijven zonder simplistisch te worden.
In het laatste hoofdstuk laat Vermeersch de neutraliteit even varen. Hij waarschuwt de lezer voor culturen met absolutistische pretenties en verwijst nadrukkelijk naar de islam. Dat vind ik een spijtige uitschuiver. Er zijn nog religies en ideologieën waar bloed aan kleeft. Waarom zou dan alleen de islam gevaarlijk zijn? Vermeersch’ stelling klinkt bovendien achterhaald in het licht van de recente gebe…Lire la suite
In deze aflevering uit de reeks 'De essentie' worden in eenvoudige, heldere termen bouwstenen aangereikt die samen een neutraal en vrij genuanceerd beeld van de multiculturele samenleving schetsen. De behandelde materie is abstract. De auteur, filosoof en ethicus, slaagt erin om dicht bij de ervaringswerkelijkheid te blijven zonder simplistisch te worden. In het laatste hoofdstuk laat de auteur de neutraliteit even varen. Hij waarschuwt de lezer nadrukkelijk voor culturen met absolutistische pretenties en verwijst hierbij naar de islam. Jammer dat hij deze religie hier op zo'n manier uitlicht. Er zijn meer religies en ideologieën waaraan bloed kleeft, maar deze worden niet genoemd. De democratische beweging in de Arabische wereld komt evenmin aan bod. Daartegenover staat dat de auteur beladen termen als allochtoon of vreemdeling vermijdt. Dat draagt bij tot de indruk van onpartijdigheid: het gaat altijd over mensen, ongeacht hun rang, afkomst, sekse of leeftijd. Het is niet evident is…Lire la suite

À propos de Etienne Vermeersch

CC BY-SA 4.0 - Image by Michiel Hendryckx

Etienne Vermeersch, né le 2 mai 1934 à Sint-Michiels (Belgique) et mort le 18 janvier 2019 à Gand (Belgique), est un philosophe belge.

Biographie

Parcours

Etienne Vermeersch étudie la philologie classique et la philosophie à l'université de Gand et y est nommé professeur titulaire en 1967. De 1993 à 1997, il est également vice-recteur de cette université.

Il s'est concentré non seulement sur la bioéthique, la philosophie environnementale et culturelle, mais aussi sur les problèmes sociaux en général.

Citation : "Ceux qui croient en Dieu ne doivent pas avoir peur, et ceux qui ne croient pas en Dieu ne doivent pas avoir peur du tout."

Mort

Après un an d…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions